Изборите в българския футбол на 15 март се очертават като много интересни и заплетени, освен ако накрая не се стигне до „сглобка“ като в политиката. Запознати издават, че кандидат №1 Димитър Бербатов е бил подложен на огромен натиск, в това число и политически, да оттегли кандидатурата си. И вместо това футболната опозиция да бъде оглавена от Стилиян Петров. Бербо обаче отказал, а Стенли гарантирал пред него, че остава в екипа му и ще играят заедно на изборите.

Запознати разкриват, че в последната седмица Бербатов и Стилиян са получавали ред обаждания от важни фигури по високите етажи на държавата, както и от техни протежета. Гарантирала се подкрепа, ако Стенли си подаде кандидатурата за президент на БФС, а Бербо оттегли своята. Аргументът гласял, че бившият капитан на България Стилиян Петров е много по-харизматична личност. Освен това щял да обере целия негативен вот срещу досегашното управление на Боби Михайлов. Докато Бербатов изглеждал като прекалено самовлюбен нарцис, който на всичкото отгоре нямал нито ден административна работа. Ако рокадата стане, политиците щели да дадат подкрепа чрез своите кметове по малките и големите населени места с футболни клубове, които ще гласуват на конгреса.

След обажданията е имало сериозен разговор между двамата бивши асове на националния отбор на България. Стилиян казал, че ако Бербатов наистина реши да се оттегли, ще си подаде кандидатурата. Но ако Митко прецени да ходи на изборите, остава зад него в екипа му, както е било досега. Крайното решение трябвало да вземе Бербо, който заявил, че остава кандидат за президентския пост в БФС. И, ако спечелят, Стенли ще бъде първи вицепрезидент на централата. С това разговорът между двамата приключил. Самият Петров не горял от желание да става шеф на съюза, тъй като трябвало да прекарва огромна част от времето си в България. А жена му Паулина и двамата им сина живеят и учат в Англия.
Срокът за издигане на кандидатури изтече на 29 февруари, четвъртък. До тази дата имаше двама сериозни претенденти за поста – Димитър Бербатов и Михаил Касабов, досегашен вицепрезидент на съюза.

 

В хода на предизборната кампания Касабов е успял да извози и Боби Михайлов, и Бербо. С Перуката например имал договорка, че няма да се вписва като временен президент на БФС след оставката му. Само че Касабов първо издебнал едно пътуване на Боби в чужбина. И се договорил с хората на Бербатов да му помогнат да се впише като временен президент на БФС. За целта били използвани връзки на хора от опозицията около Бербо в агенцията по вписванията. Така първо Перуката се оказал извозен, след като го изхвърлиха официално по бързата процедура. По-късно в списъка на „измамените камилчета“ влязъл и самият Бербатов.

 

Двамата с Касабов уж имали договорка, че срещу помощта за вписване като временен президент на БФС последният ще организира изборите, а срещу това ще получи вицепрезидентски пост в Изпълкома на Бербатов. И ще продължи както досега да върти цялата международна дейност и да държи връзките с ФИФА и УЕФА, където му е силата. Само че Касабов изведнъж се оказа издигнат за шеф на съюза по линия на „Славия“.

 

„Едно говорихме, друго стана“, жалват се от лагера на Митко. Техните притеснения са, че Касабов ще обере много гласове като компромисна фигура с дългогодишен стаж във футбола.

Източник: Уикенд