След домакинската загуба от „Ботев“ (Пд) с 0:4 на 21 април, Данило Дончич бе заменен като треньор в „Надежда“. Неговото място бе заето от Красимир Балъков. Сърбинът останал за още известно време в София, но на 1 май бил открит в апартамента си, вече изстинал, след като преди това не отговарял на телефона си. Диагнозата – масивен инфаркт.

 

Негови близки от „Локомотив” (Сф) твърдят, че добрякът от Белград е допуснал грубата грешка да не си гледа достатъчно добре здравето. Още преди да дойде в „Надежда” като старши треньор миналата есен, Дончич развил заболяване, в резултат на което наддал на тегло повече от 40 кг. Но въпреки това, като всеки сърбин, продължил да хапва и пийва. На всичкото отгоре имал и високо кръвно, но се подозира, че не е взимал редовно хапчетата си. На мачовете и пресконференциите се появяваше в доста напълнял вид, с кръвонасядания по лицевите капиляри.

За Данило Дончич в „Надежда“ може да се чуе, че е един от най-благите и готини хора, водили „Локомотив” (Сф). Още с пристигането си като нападател в железничарския тим през 1997 г. стана любимец на публиката, като заби цели 17 гола в 49 мача и подаде за поне още толкова.

Изуми публиката с това, че говореше много добре български език. Оказа се, че въпреки че е роден във Вранье, нападателят има наша жилка – баба му е била българка от Пловдив. Дончич оставя две съпруги – едната от Сърбия, другата от Малта, и две дъщери.

 

Покойният треньор на „Локомотив” (Сф) играе като млад във ФК „Београд”, „Напредак” (Крушевац) и „Чукарички”. В размирните сръбски години решава да си опита късмета в Малта. Облича екипа на „Ла Валета”, където става топ голмайстор за сезона и печели всички възможни отличия. Заслуга за привличането му в „Локомотив” (Сф) като водач на нападението има днешният президент на клуба Иван Василев – Бозата, който по онова време търгува с малтийска парфюмерия. Именно по негова препоръка Дончич пристига в „Надежда“ и става любимец на публиката с головете и изявите си.

 

След два сезона се прибира обратно в Малта, където приключва кариерата си със 151 гола в 196 мача. После идва в София като помощник-треньор в „Локомотив” на старшията сърбин Драгомир Окука, а след това двамата работят като треньори и в Гърция. Дончич води отбори още в Бахрейн и Малта, където сърбинът става шампион с „Ла Валета”.

 

Миналия септември Данило Дончич замени в „Надежда” Стойчо Стоев след кошмарния старт на локомотивския сезон. Лишен от достатъчно пари и добри играчи, отборът крета на дъното, но все пак над зоната на изпадащите отбори. Стресът и напрежението обаче му дошли в повече. В крайна сметка след осем месеца се стигна до раздяла с Дончич, а само няколко дни след това дойде и кошмарната новина за смъртта му.

Източник: Уикенд