С гръм и трясък се провали треньорът на „Славия“ – испанецът Хосе-Мария Бакеро.

 

Макар от началото на сезона белите да ядат бой като тъпан на сватба на всеки двубой, Белия вожд Венци Стефанов все още не може да набере кураж и да го изгони. Причината за това е, че Бакеро е дошъл това лято на „Овча купел“ по нареждане на баш боса Младен Михалев – Маджо. Футболният мениджър Лъчезар Танев пък е човекът, подвел прочутия сикаджия да наеме испанеца, издават хора от футболните среди.

 

60-годишният Бакеро, който преди много време се пробва неуспешно като треньор в Испания и Полша, довтаса в „Славия” преди два месеца и половина. Назначението беше изненадващо, тъй като се знаеше, че Венци Стефанов е избрал за наставник младия специалист Станислав Генчев, изнесъл нелош сезон начело начело на „Локомотив” (Сф). Вместо Генчев обаче за нов треньор беше представен Бакеро. Като футболист той беше славно Име, част от „Отбора на мечтите” на „Барселона” при Йохан Кройф. Но като треньор си остана пълна нула.

 

На „Овча купел” се говори, че Бакеро дошъл по препоръка на Лъчезар Танев, който живее и работи в Испания. Именно Танев се свързал с Маджо, който живее в Швейцария и успял някак си да го убеди, че бившият съотборник на Стоичков от „Ноу Камп“ е точният треньор за „Славия". На свой ред Михалев разпоредил на Венци да подпише с Бакеро договор за две години. Белия вожд, който управлява „Славия” вече 28 години и се е напатил от какво ли не, опитал да предупреди, че тази работа с испанеца няма да свърши добре. Само че нямало кой да го чуе.

 

Лъчезар Танев си вкара таралеж в гащите като препоръча Бакеро на Маджо

Дотук с Бакеро белите имат пет загуби, едно равенство, само една победа, 4 мизерни точки и голова разлика 4:16. Вървят трети в класирането, ама отзад напред. Малцината запалянковци на „Овча купел” гледаха унизителни разгроми като този с 1:5 от „Черно море”, които сипват сол в раните им. След всеки мач испанецът обещава разни работи в стил „Добре сме, ама ще се оправим”. Само че никой вече не му вярва. Говори се, че по-слаб треньор никога не е работил в „Славия”. Тренировките на Бакеро продължавали 30-40 минути в лежерно темпо. Самите футболисти вече са се отчаяли, че ако продължава така, белите като нищо ще изпаднат. Тарторите на отбора начело с Галин Ванов са докладвали на Венци, че този треньор е някакво недоразумение.

 

Самият Бакеро пък се оплаквал, че има футболисти, които могат да ритат топката само с единия крак – левия или десния. „Като бивш футболист на „Барса” той е свикнал с комплексни и надарени съотборници. А в „Славия” трябва да се оправя с играчи като Тони Тасев и Ерхан Томбак, които са от средното ниво на българския футбол”, коментират на „Овча купел”.

 

Защо обаче Маджо и Венци продължават да държат Бакеро въпреки катастрофалните резултати? Твърди се, че в договора на испанеца имало заложена огромна неустойка. И ако бъде изгонен, ще притисне белите чрез ФИФА и ще трябва да му платят. Прогнозите са, че все пак Бакеро ще си тръгне, а част от неустойката ще трябва да му я плати Лъчезар Танев като идеолог на наемането му, понеже Маджо не бил много по даването.

Източник: Уикенд