Във футбола има много велики фигури, но само един е бил обявяван за Краля и това е Пеле – легендарният бразилец, който си отиде на 82 години.

Знаменитият футболист дълго време води битка с рака, но а загуби в последните дни на 2022 г. с него сякаш си замина и магията на играта, в която беше посветил живота си. Много е казано и изписано за изумителния му талант, невероятните постижения и безупречното му поведение на терена и извън него, но като че ли бразилците са го казали най-добре: „Човекът, който вкарва такива голове, има право на безсмъртие!“. 

Кралят Пеле нямал обувки за първия си мач 

Пеле е роден в бедно семейство с пет деца. Още от малък рита на улицата сгъната от вестник топка, парцалена, сламена… Когато няма и топка, играят с някой портокал. На 7-годишна възраст вече се състезава за първия си отбор „7 септември“ от гр. Бауру, където се преселва семейството му. 

Изпитва огромно разочарование, когато не успява да вземе участие в първия официален мач, тъй като няма обувки – родителите му са твърде бедни, за да му купят такава екстра. Отначало го наричат Дико, преди да получи прозвището Пеле като ученик. Дори и той самият не знаел защо са го кръстили точно така. Предполагал, че е на любимия му вратар Биле, чието име произнасял неправилно. На иврит обаче Пеле означава „чудо“, каквото му предстояло да направи във футбола.

На 15 години получава званието „артилейро“, което се дава на най-добрия голмайстор в юношеския отбор на Бауру. Оценил таланта му, приятел на баща му го отвежда да си търси щастието във футбола в Сантос – индустриален и пристанищен град, недалеч от Сао Пауло. Пробите възхищават треньора Лула и през юни 1956 г. тъмнокожият юноша подписва първия си професионален договор със заплата 5 000 крузейро. 

Споделял е многократно, че по онова време тази сума била доста голяма. Половината изпращал на майка си, другите 2 000 отивали за пансиона и му оставали около 500 за дребни разходи. 

В „Сантос“ Пеле получава титулярно място, става и голмайстор №1 в първенството. Не след дълго започват са пристигат и първите предложения от чужбина към него. Те са от „Валенсия“ и „Интер“, но той остава верен на „Сантос“.
В четвъртфинала срещу Уелс (1:0) сам вкарва гола и става най-младият голмайстор на световно първенство за всички времена.

Във финала с Швеция пък нови два негови гола оформят победата с 5:2, донесла първата световна титла за Бразилия.
Източник: Уикенд