Запознати от високите етажи на армейския клуб издават, че шефовете на ЦСКА навиват Христо Стоичков да се кандидатира за президент на футболния съюз. Той трябва да даде своя отговор до края на следващата седмица, и бързо след това кандидатурата му да бъде официално издигната. Формално тя нямало да бъде предложена от ЦСКА, а от някой неутрален клуб.

До тази ситуация се стигнало, след като станало ясно, че шансовете на Димитър Бербатов да се класира пръв на изборите на 15 март не са никак големи. Публична тайна е, че зад неговата кандидатура на последните избори през 2021 г., когато беше близко да катурне Боби Михайлов, стоеше босът на ЦСКА Гриша Ганчев. Сега обаче Ганчев и синът му Данаил, който ръководи пряко футболния клуб, се били отчаяли, че и след изборите на 15 март ЦСКА няма да има лоби в ръководството на футболния съюз. Затова заедно с останалите акционери на „Армията” са предложили на Стоичков да се кандидатира. Това е станало малко преди стартовете за Световната купа по ски в Банско през последния уикенд, които бяха открити от Камата.

Идеята била Стоичков да се коалира с опозиционната група около Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. За Митко и Стилиян се предвиждали вицепрезидентски постове в бъдещото управление. Третият вице щял да бъде специалистът по международната дейност Михаил Касабов, който вече е вписан като временен шеф на съюза на мястото на Боби Михайлов. В ЦСКА били сигурни, че тандемът Стоичков – Бербатов ще отвее на изборите всяка конкуренция. И с един добре организиран екип да почнат да връщат футбола ни в релси.

На този етап Стоичков не е казал „да”, но и не е отказал категорично. Заявил, че трябва да си помисли добре, преди да даде евентуален утвърдителен отговор. От месеци насам футболистът не живее в САЩ, а се прибра в България и върти солиден бизнес с непрекъснато участие в реклами по телевизията, с продажби на изделията от марката си H8S и с автобиографията си. Където се появи на публични места, става стълпотворение като например на 58-ия му рожден ден миналата седмица на Бъндеришка поляна. Сега се очаквало да се справи също толкова добре и като шеф на футбола ни.


Освен това Стоичков се разбирал чудесно и с националния треньор Илиан Илиев. В края на миналия ноември Христо разкри, че е разговарял с варненеца, преди да поеме „А” отбора на България и го е насърчил да се захваща. Определи го като „един добър треньор, изключително трудолюбиво момче”.


Дали Стоичков ще приеме предизвикателството да се опита да извади футбола ни от калта, ще стане ясно съвсем скоро. Срокът за издигане на кандидатури изтича в края на февруари. Твърди се, че от една страна легендарният футболист не искал да се цапа, но пък от друга се блазнел да измете от БФС стария си враг Боби Михайлов и кликата му, срещу която бълваше змии и гущери години наред.

Източник: Уикенд