За подготовката на българските спортисти за Олимпийските игри в Париж, които започват вечерта на 26 август, петък, са хвърлени над 100 млн. лв. държавни пари. Срещу тях от нашите състезатели се очакват около десет медала. Това е равносметката преди старта на най-голямото спортно състезание в света за годината, където България ще бъде представена в 16 вида спорт от 46 атлети – един от най-малобройните отбори, с които сме отивали на олимпиада след Втората световна война.

 

Официално за трите години от Токио 2020 (Игрите се проведоха през 2021 г. заради пандемията) до Париж 2024 държавата е дала на 33 федерации с олимпийски спортове общо 94.7 млн. лева. Но всъщност сумата надхвърля стоте милиона със сключването на допълнителни анекси.

Най-много са намазали в борбата – почти 10.5 млн. лв. следвани от художествената гимнастика с 8 млн., както и леката атлетика и бокса с по около 7.5 млн. Същите пари са взели и във волейбола, където не успяхме да се класираме.

Доста по-назад са щангистите с два милиона и половина, тъй като заради скандали и финансови афери останаха без пари за 2024 г.

Какво да се очаква срещу тези над 100 милиона в Париж 2024? Прогнозите на авторитетната статистическа компания „Грейсноут“ например сочат, че спортистите ни може да вземат около десетина медала, но не и златен. Компютърът ни отрежда един сребърен и осем бронзови. Само че без да брои натурализираната иранска бежанка Кимия Ализаде, която е фаворитка на таекуондо.

Тя вече има български паспорт, наскоро спечели европейската титла и сега се готви за олимпийското злато. Доведе я по-рано тази година шефът на федерацията Слави Бинев. Кимия е в отлична форма – тази година от 21 мача има 21 победи.

 

Като български финалист в турнира по бокс „Грейсноут” определя Хавиер Ибанес (кат. 57 кг). Роденият в Куба 28-годишен боксьор е сред най-силните в категорията и вече е научил „Мила родино“, за да пее химна ни при награждаването.

 

В същата категория при жените поне до полуфинал се очаква да стигне Светлана Каменова.

 

Най-големи у нас са очакванията към художествената гимнастика, където ансамбълът ни спечели златото в Токио. Още повече, че сега ги няма рускините на могъщата шефка от Москва Ирина Винер. Там обаче компютърът ни дава само два бронзови медала – на детето чудо Стилияна Николова в индивидуалния многобой и на ансамбъла. Само че на предишните игри в Токио „Грейсноут“ сбърка точно с нашите грации от ансамбъла, на който предричаше най-много сребърни медали вместо шампионската титла.

 

Другата прогноза е за по два български медала в борбата и щангите. При пехливаните става въпрос за натурализирани спортисти – украинеца Семьон Новиков (87 кг, кл. стил) и Матомед Рамазанов (86 кг, св. стил) от Дагестан. За тях се предричат бронзови отличия. В щангите спортните ни управници очакват златен медал от световния рекордьор Карлос Насар, но компютърът му дава едва трето място. Същата е прогнозата и за европейския шампион Божидар Андреев.

 

Бронзов медал се очаква да спечели и Валентина Георгиева от спортната гимнастика. През този сезон в дисциплината „прескок” момичето има златен медал от Световната купа в Баку и сребърен от европейското първенство в Римини. Подобни отличия на „прескок“ не бяхме печелили от 32 години насам, когато Силвия Митова стигна до бронза на европейското в Нант.

 

На последните Олимпийски игри в Токио България спечели общо шест медала – злато за грациите от ансамбъла, Ивет Горанова в каратето и Стойка Кръстева в бокса, сребро за Антоанета Костадинова в спортната стрелба и бронз за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

Източник: Уикенд