Дълго време Южна Америка имаше предимство спрямо Европа по отношение на световните титли. Но в последните 20 години везните рязко се наклониха в полза на Стария континент. Стигна се дотам, че два пъти в последните пет издания на световното полуфиналната компания бе изцяло европейска. Южна Америка жадува за своя реванш и мечтае за края на 20-годишната суша. И понеже предишното световно първенство, проведено в Азия, бе спечелено от Бразилия, знаците са окуражителни.

WINBET вече приема дългосрочни залози за бъдещия световен шампион по футбол и клиентите на сайта winbet.bg могат да се включат в специалната промоция, в която могат да спечелят до 2000 лв. бонус безплатен залог. 

Бразилия

Бразилия е водач в ранглистата на ФИФА, в серия от седем поредни победи и 12 от последните си 15 мача при само едно поражение изобщо от 15 ноември 2019 г. насам. Дори само ако се опрем на сухата статистика е ясно защо прогнозите за световен шампион започват именно със „Селесао“.

Преди четири години, „златистите“ паднаха нещастно на четвъртфинал срещу Белгия. Единствената им загуба оттогава в официален мач бе на финала на миналогодишната „Копа Америка“ срещу Аржентина. Между тези две разочарования бе спечелена титлата на Южна Америка през 2019 г. Селекцията на треньора Чичи стига далеч, където и да се появи, а през миналата година младежите станаха и олимпийски шампиони и бъдещето е толкова бляскаво, че чак заслепява.

Бразилия е в група, в която (както през 2018 г.) може да си позволи да контролира хода на нещата и ако иска, да си избере поток за елиминациите. При първо място това ще означава потенциален четвъртфинал с Германия или Испания и полуфинал с Аржентина или Нидерландия. При второ място пътят минава евентуално през Португалия и Белгия, но полуфинал с Англия или Франция не плаши никого. Бразилия е с коефициент за титла 5.00* и при положение, че тимът е в най-дългата си суша откъм световна титла за последните 60 години, моментът изглежда назрял.

Аржентина

Аржентина е последният южноамерикански тим, играл финал на световно. Подобно на Бразилия, „Албиселесте“ минаха без загуба през квалификационния маратон, а последната им такава изобщо бе на полуфинала на „Копа Америка“ през 2019 г. срещу съседите от Север. Оттогава селекцията на Лионел Скалони записа 24 победи и 11 равенства, а начинът, по който европейските шампиони Италия бяха размазани в спора за „Финалисима“ през юни, бе стряскащ.

Върху Лео Меси вече не тегне натиска да донесе трофей на страната си, но липсата на Пауло Дибала, който се контузи нелепо биейки дузпа за Рома, ще се усети. Аржентина не трябва да срещне проблеми за първото място в групата си, но ще е неприятно (най-вече откъм спомени с четиригодишна давност) да срещне Франция на осминафинал.

Пътят през елиминациите всъщност обещава да е доста тежък (евентуален четвъртфинал с Нидерлания и полуфинал с Бразилия), което при спринтьорският формат на първенството не е препоръчително. Подкрепата за Аржентина върви с коефициент 6.50 за световна титла от WINBET.

Какво може да предложи Европа като отговор?

Франция

Франция е първа сред тимовете от Стария континент по коефициент със 7.00 Но въпросителните при петлите са много. Представянето в Лигата на нациите през юни бе пълна катастрофа. Знакови фигури като Пол Погба и Н`Голо Канте са аут поради контузии. Още поне трима потенциални титуляри, начело с Рафел Варан, в момента са в залата за рехабилитации вместо на терена. А връщането на Карим Бензема в отбора повече навреди на хармонията, отколкото спомогна за вдигането на нивото.

Ако Франция спечели групата си (а това “ако“ е доста голямо предвид резултатите с Дания през тази година), пътят ще е приятен. Осминафинал с Мексико или Полша, четвъртфинал с Англия и полуфинал с Белгия или Португалия. Но само върлите фенове на „петлите“ вярват в повторението на успеха отпреди четири години.

Германия

Проблемите с контузии измъчват и германците, които след огромния провал през 2018 г. в Русия ще трябва да чистят петна от физиономията си. Първите резултати на Ханзи Флик като селекционер бяха отлични, но 2022 г. е друга бира. Въпреки че размазващото 5:2 срещу Италия бе впечатляващо.

Германия не попадна в първа урна в жребия и налетя на Испания в предварителната група. Но всяко зло за добро – Бундестимът ще може лесно да пресмята необходимото развитие на борбата в търсене на удобен поток. И второто място в групата май изглежда за предпочитане, защото след очакван осминафинал с Белгия идва евентуално Португалия, а след това Англия или Франция.

Спирачка тук може да бъде травмата на Мануел Нойер, който не играе от близо месец. Лирой Сане, Марко Ройс, Флориан Вирц, а отскоро и Тимо Вернер също са в лазарета. Титла би изравнила Германия с Бразилия като № 1 за всички времена, а коефициентът на WINBET за такава е 11.00.

Испания

Споменатата Испания предложи две невзрачни участия в световни първенства след титлата от 2010 г., но полуфиналът на Евро 2020 е напомняне, че изворът с таланти не пресъхва. За „Ла Фурия“ проблемът е селекционерският пост. Луис Енрике си върши прекрасно работата, но му пречат всички спекулации за евентуално бъдещо отиване в Атлетико Мадрид. Откъм контузии това май е най-здравият от всички отбори на първенството и само Микел Оярсабал е под въпрос.

Но загубеният финал на Лигата на нациите през миналата година показа липсата на водеща фигура. Затова и коефициентът за титла в WINBET е сравнително висок – 9.50.

Англия

Англия е голямата загадка на това световно. Ако се съди по представянето в Лигата на нациите, родината на футбола е обречена. Още повече, че в защита има толкова липсващи и под въпрос, че Гарет Саутгейт ще трябва да гради почти от нулата. Вратарският пост с Арън Рамсдейл и Джордан Пикфорд е огромна слабост, но пък в атака мощта е за завиждане.

Старото правило, че един отбор се изгражда от защитата, обрича на пръв поглед англичаните. Но ако спечелят групата си и влязат в долния поток, нищо не се знае. Трофеят не е стъпвал на Острова откакто покойната Елизабет II го връчи на покойния Боби Мур през 1966 г. Титла на Англия WINBET предлага за 9.00.

Белгия

Третите от 2018 г., Белгия, имат последен шанс за слава преди златното им поколение да мине в историята. „Червените дяволи“ при Роберто Мартинес винаги стигат далеч, но никога докрая. Все пак това е единствената страна в историята на ранглистата, стигала № 1 без да е била световен или континентален шампион.

Тук проблемите са свързани с форма (Ромелу Лукаку), регрес (Еден Азар) и остаряване (Тоби Алдервейрелд и Ян Фертонген). Мач срещу Германия или Испания на осминафинал е трудно начало на елиминациите и затова WINBET оценява шансовете за титла на 17.00.

Нидерландия и Дания

И не на последно място: двата отбора, които не попадат точно в графата „фаворити“, но от които може да се чака изненада, са Нидерландия и Дания. „Оранжевите“ получиха подарък попадайки в групата на домакините. И погледнато реално могат да минат през първия кръг дори с пусната ръчна. Четвъртфинал на Нидерландия срещу Аржентина ще е неприятен, но треньорът Луи ван Хаал няма търпение да получи шанс за реванш за случилото се през 2014 г. Титла на Нидерландия след три втори места, би била връщане към ерата на романтизма и се предлага за 13.00.

Дания бяха най-убедителният отбор в зона „Европа“ в квалификациите, а какво могат когато наберат скорост показа Евро 2020. Франция в групата изобщо не плаши „Червеният динамит“, а влязат ли в поток с Мексико, Полша, Англия, Белгия и Португалия – само гледайте. На световно Дания има всичко на всичко един четвъртфинал, а за вдигане на шампионската купа WINBET предлага коефициент 26.00.

*Коефициентите са валидни към 6:00 ч. на 9 ноември 2022 г. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg

Бразилия или Аржентина?  - прогнозите на WINBET