Изглежда сериозно проклятие тегне над пловдивския отбор „Ботев“. Въпреки, че жълто-черните се сдобиха с нов стадион за 70 млн. лева, това не пречи да ги бият като тъпан на сватба.

 

Канарчетата са изиграли 8 мача от април до 25 август, а за последно загубиха от „Крумовград“ с 1:2, въпреки, че бяха домакини и се очакваше да преборят скромния отбор от Родопите. Майните вече шушукат, че на „Ботев“ е направена една от най-черните магии с труповете на 7 черни котки (измислени във футбола в Аржентина от преди около половин век).

 

Реконструираният стадион „Христо Ботев“ струваше много пари и бе открит с концерт на 29-ти април. До 25-ти август, „Ботев“ записа 7 загуби от изиграните 8 мача на спортното съоръжение с капацитет от 25 000 места. Те имат в „актива си“ едно нулево равенство и само 2 отбелязани гола.

 

Съперниците за сметка на това са му „напълнили кошницата“ с 15 гола. Победа до вчера нямаше, а запалянковците си скубеха косите и бяха започнали да се отчайват.

 

Злощастията започнаха със загубата 0:1 от „Левски“ в мача на откриването. Бразилецът Рикардиньо стана първият голмайстор на новото съоръжение. Последва поражение с 0:2 от „Лудогорец“, а след това и „Локомотив“ (Сф) си тръгна от Пловдив с бляскава победа 2:0. На 29 май „Ботев“ изкрета до първата си точка на новия стадион след 0:0 със „Славия“. Тъкмо когато се очакваше първата победа, в началото на юни „Арда“ от Кърджали разгроми ботевци с 3:0 на пловдивска земя в последния мач от миналия сезон.

 

Почна новото първенство, но новият стадион си остана все така злополучна територия за жълто-черните. Първо „Левски“ ги разби с 3:1 там. Сиромашката радост за майните беше, че техният хърватин Мартин Секулич най-сетне вкара първия гол за „Ботев“ на новия стадион. После „Арда“ мина за втори път като на парад през „Христо Ботев“ и победи с 2:0. След това и новакът „Крумовград“ си тръгна с 3 точки. Това е нечуван и невиждан карък. Все е било, но чак пък толкова…

 

В Пловдив се говори, че на новия стадион му е направена една от най-тежките магии във футбола. Според мълвата точно преди откриването му през април в района се промъкнали привърженици на другия градски тим „Локомотив“. Те много се дразнят, че докато Ботев си има вече нов дом, техният стадион в парк Лаута още тъне в ремонти. Затова изпълнили зловещия ритуал, като заровили труповете на седем черни котки около съоръжението.

Случайно или не, тежкото проклятие хванало дикиш и дотук „Ботев“ реди провал след провал на луксозния си имот. Народът по трибуните псува и пустосва футболисти и треньори.

 

„Ботев“ (ПД) счупи каръка

Въпросната черна магия с котешките трупове всъщност била измислена в Аржентина преди повече от половин век. Находчивите привърженици на „Локомотив“ (Пд) просто приложили челния опит от Буенос Айрес в Пловдив. Случаят датира от 1967 г., когато аржентинският „Расинг“ печели Интерконтиненталната купа срещу шотландския „Селтик“.

 

Докато всички в клуба празнуват триумфа, привърженици на техния кръвен враг „Индепендиенте“ влизат тайно до стадион „Ел Силиндро“ и заравят там труповете на седем черни котки за проклятие. Мотивът им бил, че черната котка е свързана със Сатаната, вещиците и нещастията.

 

Случайно или не, в следващите няколко десетилетия „Расинг“ така и не успява да спечели

 шампионската титла на Аржентина. Клубът от столичното предградие Алвелянеда отчаяно търси котешките трупове, но успява да открие само шест от тях. Не помага и специалният ритуал срещу магии, отслужен през 1999 г. в присъствието на почти 100 000 привърженици на „Расинг“. Чак в началото на 2001 г. новият треньор Рейналдо Мерло, изключително вярваш в силата на тъмните ритуали, нарежда да се разкопае цялата околност на стадиона и да бъде засипана с бетон. Така и седмият котешки труп се оказва премахнат. Няколко месеца по-късно „Расинг“ става шампион, за пръв път от 35 години насам.

 

Около пловдивския стадион „Христо Ботев“ обаче няма да се наложи такова голямо копаене в търсене на котешките трупове, закопани от враговете от „Локомотив“, защото те най-накрая успяха да счупят каръка.

Вчера – 27 август, „Ботев“ записа първа победа за новия сезон, след като победи „Етър“ с 2:1 в двубой от 7-ия кръг в елита. Ивелин Попов откри резултата в 67-та минута, а в 74-та Николай Янков изравни. Завърналият се в първия отбор на „Ботев“ Антоан Бароан успя да донесе победата в 89-та минута.

Източник: Уикенд