От две седмици насам Димитър Бербатов шета с хората си из цялата страна и набира гласове за изборите в БФС на 15 март. Той е обещал в секретни разговори с шефовете на футболни клубове да увеличи драстично парите, влизащи във футбола ни от телевизионни права на първенството. Досега ставаше въпрос за 5 млн. лв. на сезон, но Бербо твърдял, че може да ги вдигне шесткратно – до 30 млн. годишно

 

Откъде всъщност ще дойдат парите? Досега най-големи спонсори на футбола ни бяха хазартните оператори, които организират залагания на мачове от България и чужбина. Само че букмейкърите пропищяха, че ще трябва сериозно да свият плащанията. Причината са промените в закона за хазарта, които увеличиха данъчната ставка.

Идеята на Бербатов и екипа му била именно част от това увеличение на данъците да постъпва във футбола ни, само че през Българската национална телевизия. За целта държавният канал трябвало да купи тв правата за излъчване на първенството и да предава мачовете по спортния си канал БНТ 3. Митко вече разполагал с пазарно проучване, което сочело, че цената на футболния шампионат на България за една година била 30 милиона лева. А не 5 милиона, колкото влизат в момента от „Нова броудкастинг груп“ – тя излъчва мачовете по платения канал „Диема Спорт“. Затова Бербатов предлагал държавата да увеличи бюджета на националната телевизия с 30 милиона годишно от увеличените данъци в букмейкърите. А БНТ на свой ред да откупи с тези пари тв-правата за футболното първенство. Отдавна се знае, че колкото и да слаб футболът ни, Първа лига се гледа много повече, отколкото например английската Висша лига.

Източник от екипа на Бербатов съобщи, че по този въпрос Митко вече е провел среща с финансовия министър Асен Василев. Последният приел варианта, но с условието да види читави хора начело на футболното управление. А не да изсипе 30 милиона на кликата на Боби Михайлов. Освен това държавата трябвало да изработи схемата за разпределение на парите. Част от тях задължително трябвало да постъпват в детско-юношеските школи и в аматьорския футбол. В момента аматьорите от трета, четвърта и пета лига имат за спонсори най-вече две от големите букмейкърски агенции за залагания. Във „В“ група например всеки клуб с такъв договор получава между 50 и 60 хиляди лева годишно. По сметките на Митко, при новата схема с тв правата тези суми можело да скочат двойно. Отделно друга част от парите трябвало да влиза в школите и да се харчи целево.

Футболните клубове, особено тези от Първа лига, отдавна вият на умряло, че парите от тв права са прекалено малко. След подялбата на петте милиона лева се получава като в поговорката „на сто вълка – кози крак“. Контрактът обаче е за още две години и изтича чак през 2026 г. Споразумението беше подписвано във времето, когато босът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев държеше едновременно „Нова Броудкастинг груп“ и фирмата „Про медиа“, която оперира с тв правата. След смяната на собствеността върху частната телевизия го продължиха при същите условия.

Дали е възможно този договор да бъде прекратен предварително и срещу каква неустойка, това вече ще бъде въпрос на преговори. Бербатов обаче трупа сериозен електорат с обещанията за повече пари и гласовете му растели с всеки изминал ден, твърдят наблюдатели от футболните среди.

Източник: Уикенд