Кой каза, че тютюнопушенето е проблем само за възрастните? Британски журналисти направиха потресаващо разкритие за пазара на електронни цигари в Европа. Китай буквално залива с никотин европейските пазари, а съдържанието на продуктите понякога е десетки пъти над допустимите норми.


Новината беше оповестена публично преди дни, след като британски репортер решава да се представи за търговец на дребно, докато е под прикритие. От голям вносител той получава колосален набор от мостри с електронни цигари. Повечето от които са произведени, така че... да се харесат на деца. Опаковките са с анимационни герои като "Супер Марио", космонавти, коли, котенца, анимирани герои и всичко, което може да привлече интереса и на най-малките. 


Най-шокиращото е, че във вейповете съдържанието на никотин е над 33 пъти над допустимото в една цигара, според изследванията на британските лаборатории. Други са били със съдържание на никотин еквивалентно на 2000 броя обикновени цигари. И най-лошото е, че това се продава свободно на пазара.


Все още не ясно какви мерки ще предприеме британското правителство, за да изтегли опасния продукт от пазара, но Англия не е единственият пазар в Европа, на който тези стоки се предлагат. България също е залята от китайски предложения за електронни цигари, някои от които също предложени в опаковки, които биха се харесали на децата. Въпросът е как българските законодатели ще вземат мерки срещу тази опасна тенденция, която залива и нашия пазар.