Разследване на BIG5 този път отвежда към австрийската верига супермаркети „Билла“ и дават отговор защо предишният шеф беше уволнен.

Нека припомним, че по времето, когато Асен Василев беше в ролята на финансов министър, предишният шеф на „Билла“ в България Вигинтас Шапокас не беше съгласен с политиката на за контрол на стоките с висок фискален риск и набързо беше сменен през март 2023 г. с Валтер Волф.

В средите на ритейл бизнеса се Волф веднага се възприе като човек на Асен Василев и „Промяната“. Дори се смята, че двамата са полагали съвместни усилия, за да лансират „Билла“ по-добре на пазара в сравнение с другите вериги магазини.

Разследване на BIG5 показва, че „топлата“ връзка на Волф с Василев е неговата съпруга – Зоя Атанасова Волф. Въпросната дама е одитор на документи към германската фондация „Фридрих Науман“, клон Югоизточна Европа. За никого в България не е тайна, че фондацията се занимава с политически и други събития с цел разпространяване на идеите на либералните политически сили в Европа, както и че подкрепа политически „Промяната“, но също така и за ДПС, което дава яснота защо партия с традиционно консервативен електорат като българските турци, проповядва либералните европейски ценности.

Според  близки до Асен Василев източници, той още в юношеските си години е бил харесан от фондация „Фридрих Науман“, която го лансира и след завършване на гимназия му осигурява подходящо обучение в чужбина. Именно тази фондация е мястото, където Асен Василев се запознава и Зоя – съпругата на Волф.

И започват да лъсват апетитни имотни сделки, които датират от времето на управлението на Асен Василев. Регистри показват, че Валтер Волф купува през 2020 г. поземлен имот от над 700 кв. метра в местността Перчемлията, област Варна. През 2022 г. изплаща докрай ипотеката си върху апартамент от около 130 кв.м в София и парцел югоизточната част на София. Въпросните имоти са закупени от дружество „Зелена черта“ ЕООД, свързано с инвестиционната компания „Прима дивелъпмънт“, управлявана и притежавана то Филип Фотев, познат във финансовите среди чрез десетина големи компании.

Валтер Волф обаче се оказва свързан и с ДПС. Обществена тайна е, че ДПС се издържа от т.нар. обръчи от фирми по думите на самия Ахмед Доган отпреди години. Имайки предвид близките отношения на фондация „Фридрих Науман“ с ДПС и позициите на Валтер Волф, има голяма вероятност да съществува схема за лансиране на определени доставчици на продукти за „Билла“ от същите т.нар. обръчи на Доган, които пълнят черните му касички.

Източник: mediamall.info