След консумация на хотдог, закупен от топлата витрина на популярна марка хранителни магазини в Бобов дол, разполагаща с обекти в почти всеки български град, две деца постъпиха в болница със симптоми на остро хранително отравяне.

Майката на децата, която по разбираеми причини е бясна, отишла да потърси сметка на продавачите, които излезли с обяснението, че най-вероятно кренвиршите не са закупени от тях. Като доказателство на думите си обаче, Габриела Георгиева им представила касовите бележки.

 

Една от продавачките отишла до витрината и решила да разчупи кренвирш, за да се убеди родителката, че стоката е в срок и е качествена. За нейна изненада между хляба и кренвирша се разхождали червеи. Оказало се, че всички закуски са бъкани с паразити – факт, за който не са знаели и от персонала. Впрочем въпросната верига има скандален имидж в цялата страна.

Там редовно се предлага некачествена стока със съмнителен произход и срок на годност. Ястията от топлата витрина се преработват по няколко пъти, понякога одри пред очите на клиентите. Персоналът бърка с едни и същи ръкавици в тавите с пилешко, свинско и гювеч.

 

„Много мога да ви разказвам за въпросната верига, която е евтина и хората са примамени от атрактивните цени в нея. Не ме учудва, че деца са се натровили от кренвирши.

 

Както се досещате, месото там се води от български производител, но се внася от чужбина. У нас се преработва в населено място близо до София, където се произвеждат и алкохолни напитки. Очевидно бизнесът е доходен. Няма как килограм кренвирш да струва под 10 лева, ако наистина са направени от смляно свинско, телешко и пилешко месо. Предполагам, че точно тази хранителна верига служи и за хранителни експерименти със стомасите на клиентите си. Иначе няма как да са ниски цените. Някъде има уловка и за мен тя е в здравето.

 

Отдавна се говори, че слагат различни химически сгъстители, дори вещества, които не се разграждат от човешкия организъм и в един момент водят до невероятни здравословни проблеми. Възможно е да бъде използвана трупна прах от животни. Всички професионални готвачи знаят, че има и такава опция, но никой не би си признал. В колбасите се ползват насекоми. Отглеждат се и специални гигантски мухи. Всичко се смила и овкусява. Отдавна съществуват Е-та, които дават миризма на каквото искаш месо.

 

Тази верига магазини никога не е предлагала качествени стоки. Хигиената също е под всякаква критика. А продавачите зад щанда често са чужденци. Първоначално бяха назначили хора от Молдова и покрай тях някой българин да им помага. Видяха, че не се справят. Вкараха цигани. Оказа се, че и те не са по работа. После дойдоха казахстанци. Едва разбират български, но понеже знаят руски, лесно свикнаха и с нашенския.

По програма ли идват – не зная! И да питам, няма да ми кажат.

 

Но има и друг момент. Аз съм от поколението, на което майките приготвяха закуската. Съветвам ги и сега да го правят. Децата, ако бяха закусвали вкъщи, щяха да си карат перфектно ваканцията”, разказва друга гражданка, която също си била патила от въпросния маркет. Зимно време там продавали печени и белени чушки на изгодна цена. Не пропускала възможност да си купи, защото това улеснявало домакинството. Пиперките били запечатвани в прозрачни найлонови пликове и на външен вид изглеждали чудесно, но понякога от отворения плик се разнасяла миризма на развалено.

 

Положението с мръвката било не по-различно. Свинското нямало нито вкус на прасе, нито мирис. В тавата се стопявало на половина, стояло бяло, като измито с тонове перилен препарат. Не засищало глада. Каймата пък била овкусена с толкова много подправки, че също не се усещал мирис на месо. Често не се слепвала, кюфтетата ставали „рошави" и се разпадали в тигана.

Източник: Уикенд