Лоши новини за Киев след поредицата размяна на реплики между Владимир Путин и Джо Байдън. Вчера американският президент изрази подкрепа от името на всички страни в НАТО за Украйна, а днес европейските му съюзници буквално се надпреварват, за да отрекат тези негови думи.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че няма да предаде военни самолети на Украйна, за да ги подкрепи във войната им с Русия. Вместо това предлага да окаже подкрепа със системата за противовъздушна отбрана. България е другата държава, която още преди изказванията на Байдън, даде знак, че не желае да изпраща оръжия на Украйна. Оказа се обаче, че Франция, Германия и други европейски страни също не са очаровани от идеята да предадат въоръжаването си за нуждите на украинската армия.

След разговори с президента на Украйна Мелони заяви, че снабдяването на Украйна с изтребители "не е тема, която е била поставяна на масата за преговори". Крайнодесният премиер на Италия беше на посещение в Украйна, където обсъди с президента на страната войната с Русия и продължаващите военни действия.
Италианският премиер, все пак заяви, че Рим обмисля да предостави на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Италия вече изпраща SAMP/T-MAMBA системи в съвместна инициатива с Франция.

Визитата на Мелони не мина без противоречия, предвид действията на ключовия съюзник на управляващата коалиция — Силвио Берлускони. Бившият премиер на Италия миналата седмица се похвали с дългогодишното си приятелство с Путин, като сподели, че президентът на Русия му е пратил нова каса водка като подарък по личен повод.

Тогава Зеленски се пошегува, че ще изпрати цели две каси водка "Берлускони", ако това е всичко, което е необходимо, за да си осигури приятелството на бившия политически лидер.