Служебната власт на президента Румен Радев започна да връща фигури начело на държавата, познати отпреди първия мандат на Бойко Борисов като премиер.

 

Лица, близки до олигарха-беглец в Сърбия, фалирал четвъртата по големина банка у нас КТБ – Цветан Василев, отново се назначават за шефове в управителните съвети на ключови държавни дружества.

 

Вкараха кадри на Цветан Василев и Алексей Петров начело на ключова агенция

Така например на шефското място в бутиковата Българка агенция за експортно застраховане отново е кацнал небезизвестният ексначалник на „Булгартабак“ (когато и Корнелия Нинова е била част от холдинга) и сочен за изключително приближен на мустакатия габровец – Дочо Карадочев.

 

Рокадите са финализирани на 8 февруари, след като КФН е дала „зелена“ светлина за вписването. Карадочев, който някога бе изпълнителен директор на БЕАЗ, при това в конфликт на интереси, докато е управляващ в „Булгартабак“, отново е сложен начело – този път в Надзорния съвет, с подписа на икономическия министър на кабинета „Гълъб Донев 1 и 2“ – Никола Стоянов.  

 

Вкараха кадри на Цветан Василев и Алексей Петров начело на ключова агенция - Снимка 2

Освен това властта на Радев връща и изчегъртания с много мъки от Съвета на директорите Симеон Личев – дясната ръка на някогашния шеф на БЕАЗ Панайот Филипов.

Личев бе кандидат за местен депутат в София от партия БДЦ, основана от бившия съратник и ководещ на Слави Трифонов– Росен Петров. 

 

През 2008 г. той бе разследван от КФН и му бяха наложени 2 акта за финансови злоупотреби, а днес той се сдобива с апетитен пост в агенцията с капацитет да застрахова милиарди левове.

КФН е гласувала с „Да“ за Личев и Карадочев в на заседание през януари. На 26 януари е извършено вписването в Търговския регистър.

 

В Надзорния съвет остава и назначеният през миналата година Владимир Тодоров, който е брат на главсека на МВР – гл. комисар Петър Тодоров, както и Евгения Стоянова и Венцислав Тодоров.

Досегашният член на Надзора Бойка Василева става изпълнителен директор на БЕАЗ, а компания също като директор и член на УС ще й прави Гълъбин Гълъбов. Освен тях в УС като член влиза и Владимир Георгиев – досегашен прокурист на системно бутаната към фалит „Александровска болница“, а преди това назначен през 2021 г. от Кирил Петков за директор на Българска банка за развитие.

 

Гълъбов е известен с богатото си банково и застрахователно досие. Преди да се озове в държавната агенция, той е бил години наред под крилото на Алексей Петров в „Лев Инс“, а преди това в банка „Виктория“.

 

В същото време са отстранени двама назначенци на ексшефа на кабинета на Нинова – Калоян Методиев. Това са Веселин Рашин и Димитър Русков.

Източник: Уикенд