Джо Байдън подкрепи ареста на Путин, но призна, че това е абсолютно невъзможна мисия. Президентът на Русия бе обвинен в престъпления срещу човечеството и престъпления срещу Украйна и ако напусне страната си, за да посети друга държава, много е възможно да му бъде връчена заповед за арест. Иронията на този акт е, че нито една държава не иска да се конфронтира с Русия, но в същото време може да бъде принудена да задържи лидера й. Дори и САЩ, които не признават правомощията на съда в Хага.

Президентът на Русия не изглежда особено притеснен от атаката срещу себе си, още повече, че от Кремъл заявиха, че смятат за "нищожни актовете на международния наказателен съд, тъй като нямат споразумение с него. Русия не екстрадира гражданите си и не ги предава на чуждестранни органи за правосъдие", каза още Дмитрий Песков. И определи като абсурдно решението на трибунала.

Въпросът, който всички обаче си задават, е може ли да бъде арестуван Путин въобще?

За да подпише мирно споразумение за край на войната в Украйна, Путин вероятно ще трябва да напусне Русия. Дали с този акт той ще бъде задържан, или ще може да се движи свободно? И как ще бъде сложен край на военните действия, когато лидерът на една от страните няма възможност да подпише мирно споразумение? Въпроси, които много от политиците задават.

Другият въпрос е, дали Русия ще бъде принудена да предаде бившия си лидер, ако Путин се оттегли и бъде заменен от свой наследник. Историята показва, че това е възможно, тъй като Слободан Милошевич беше задържан и осъден по същия начин. Такава съдба очакваше и либийският диктатор Муамар Кадафи, но той бе убит от гневните тълпи в Триполи, преди да има възможност дори да стигне до съд... От една страна Русия може да бъде подложена на международен натиск и заплаха за икономическа блокада, а от друга — да се противопостави или Путин да остане президент доживот. Трудна задача дори и за държавната машина в Кремъл, въпреки печалната си слава да отстранява всички опоненти от пътя си...