Бившият служител на олигарха Дечко Колев и настоящ депутат Радослав Рибарски е сред ключовите касиери по “Пътят на Копринката” на Румен Радев. Скандалното твърдение е част от сигнал, с чието копие редакцията ни разполага. Подателите на документа са го насочили на вниманието на комисията по антикорупция в 50 НС.

 

В него се казва, че Рибарски, който е родствено свързан с боса на старозагорския завод “Металик” АД е посредничел при уреждането на неформални и абсолютно противозаконни “спонсорства” както към ППДБ, така и към лица от най-тясното обкръжение на Радев. Припомняме, че единият от синовете на Дечко Колев и Рибарски са баджанаци по народно му, т.к. са женени за две сестри, едната от която е съпруга на Данаил Дечков Колев, а другата - за депутата.

На 13 юни т.г. Румен Радев лично изприпка на крака при сочения за основен спонсор на „Продължаваме промяната“ Дечко Колев, собственик на „МЕТАЛИК“ АД. Какво са обсъждали държавният глава с олигарха, остава в тайна за широката публика. Спявката беше видимо неформална, лаф-мохабетът - дружески и за повече изисканост там присъстваше и съпругата на президента Десислава Радева.

 

Старият Дечко Колев, от своя страна, е един от олигарсите и спонсори на “Продължаваме промяната”, които бяха предвидени да вземат лъвския пай от 2 милиарда евро от ЕС компенсации за закриването на въглищната енергетика. Част от тези средства е било предвидено да отидат именно по прословутия “Път на Копринката” с краен адресат - приближени лица до Радев.

 

На снимки от публичния Facebook профил на жената до Рибарски виждаме четиримата на различни екскурзии – Хавана, Мадрид и т.н. Бащата Дечко Колев е известен енергиен бос от Стара Загора. Баджанаците са имали и бизнес връзка, както се вижда от Търговския регистър.

 

Миналата година пък гръмна скандал, че ПП и по-специално Рибарски са „осигури“ сумата от 185 милиона евро по плана за справедлив преход.

 

„Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени. Неясно е по каква процедура са избрани тези фирми. Зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на „Продължаваме промяната – Демократична България“, обяви Красимир Вълчев.

 

Той конкретно отличи „Металик“, която по думите му е собственост на Дечо Колев, който пък е бил работодател на Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

Красимир Вълчев посочи като проблем и че в териториалните планове няма намерения за инвестиции в преходни технологии, с които да се удължи животът на комплекса „Марица-Изток“.

 

„Ако до 2026 г. бъдат съкратени две трети от хората, каквито са ни очакванията, заради затворени мощности, а до 2030 г. 90%, хората ще си вземат обезщетенията и ще се разбягат. Няма да се случат никакви водородни долини и други инвестиции“, каза още тогава Вълчев.

Източник: crimesbg.com