И Българският хелзинкски комитет се оказа замесен в скандала с Емили Тротинетката и Чеченеца. Както стана ясно, риалити звездите решили да се правят на популярни, като заснемат скандално видео с ученик със социални потребности в пловдивски мол.

Клипът предизвика масово недоволство и доведе до обвинения на участниците в него. Но най-скандалното беше, че транс момичето, което се казва Емили Йорданова, в действителност е било номинирано r за наградите "Човек на годината", организирани от "Българският хелзинкски комитет".

 

От сдружението побързаха да се разграничат  от скандала и в отворено писмо до медиите заявиха следното "Комитетът не номинира хора или организации за наградите "Човек на годината". Лицето Емили Йорданова не е била номинирана от нас. Право да номинира за тези награди има всеки един човек, а грамоти получават всички номинирани. Но отличията се връчват от журито, което определя и победителите. Мотивите на номиниращия да предложи това лице за награда, са свързани с дейността на номинирания през 2021-а година. Журито не е отличило Емили Йорданова за наградата "Човек на годината", следователно тя никога не е била носител на това отличие".

 

От БХК осъдиха проявата и призоваха за по-строги законови санкции, както и за промени в законодателството, които да гарантират не само за защита от дискриминация, но и за защита на правата на хората в неравностойно положение и гражданите със специални потребности. И допълниха, че те самите са опитвали да инициират такива проекти, но за съжаление отсъствието на парламент е възпрепятствало дейността им.