Обявата за надпреварата се пуска в почивен ден, за да могат да кандидатстват само осведомени лица

Публична тайна е, че голяма част от конкурсите за ключови позиции са нагласени предварително и обявяването на конкурс за заемането на съответните длъжности е единствено с формална цел. По същата схема и Агенция "Митници" гласи конкурсите за областни началници в осем от най-големите градове на България, сред които столицата София, морската столица Варна, Пловдив, Видин и Русе.

[caption id="attachment_261647" align="alignleft" width="300"] Конкурсът за шефове в Агенция "Митници" е нагласен[/caption]

Оказа се, че конкурсът за апетитните длъжности е обявен на... Бъдни вечер, което е неработен ден. Срокът за подаване на документи е пет дена, през които кандидатите за позицията да изпратят автобиографиите си. Това на практика поставя неосведомените в изключително губеща позиция, тъй като никой не би очаквал, че подобен конкурс ще бъде обявен по време на празници. И де факто единствено запознатите ще могат да подадат документи.

За капак, най-важното условие за кандидатите за поста е да имат поне седем години стаж в структурата на митниците. Казано по друг начин, желаещите трябва да са били назначени през 2006 година, когато на власт отново бяха сегашните управляващи от БСП и ДПС. Т.е. кадрите трябва да бъдат от техните среди, научиха от ПИК. На всичкото отгоре, конкурсът няма да е писмен, а устен. Което означава, че няма да има никакви доказателства за представянето на кандидатите.