Скандалът с оказвания тормоз от страна на новия шеф на почивните бази в БДЖ Емануил Райчев върху стотици беззащитни жени от Украйна, намерили подслон в станциите в Приморско и Варна, придобива застрашителни размери и като нищо ще влезе в новия доклад на Европейската комисия. Посолството на Украйна е наясно със случая, но за сега търсело дипломатичен начин да подкрепи своите сънародници и доколкото е възможно да съхрани реномето на България пред партньорите ни в ЕС. За това алармираха наши източници от мястото на събитието.

 

Те изнесоха ужасяващи подробности за безчинствата на прясно назначения началник Райчев, който се ползва с протекциите на директора на холдинга Георги Друмев, а над всички тях чадър е разпънал лично несменяемият транспортен министър Георги Гвоздейков.

Както в предишен материал по темата разказахме, за шеф на почивните бази в БДЖ от 10 юни е назначено лицето Емануил Райчев, който преди две години бе уволнен от тогавашния образователен министър (и екс премиер) Николай Денков по обвинение, че е откраднал 8 млн.лв. от бюджета на МОН с фиктивни ученически лагери.

 

Назначаването му в БДЖ вдигна на бунт настанените във Варна и Приморско украински бежанки. Те излязоха в защита на неговия предшественик, който по време на мандата си е сътворил почти невъзможното за да направи живота на изстрадалите жени достоен и поне малко по-приятен, та да се отърсят от ужаса на войната.

 

Смелостта на украинките да надигнат глас предизвикала гнева на незаконно назначения Емануил Райчев и вместо да спечели доверието им, той започнал да им оказва зверски тормоз.

Веднага след излизането на нашата статия, разказваща за безчинствата му в МОН, той заповядал на украинските бежанки да напишат ново писмо, с което приветстват назначаването му. След като получил отказ от тяхна страна, той накарал служителите на базите да им предадат, че “можело да им се стъжни живота” ако не се подчиняват и намекнал, че щяло да им се наложи да се разделят дори с минималните удобства, извоювани от предшественика му. Като например да забрани в стаите да се внасят котлони, скари, вентилатори, духалки и разклонители.

 

Но това не било всичко. Негови подчинени издадоха, че в началото на миналата седмица той неочаквано цъфнал в станцията в Приморско, облечен неглиже и яхнал мотор. Какво го е провокирало да се прави на руски нощен вълк, историята мълчи. За сметка на това имаме свидетелски показания как Райчев лично започнал да притеснява настанените там жени, чукайки по вратите им. Той размахвал под носа им предварително подготвен приветствено-благодарствен текст в негова защита, който клетниците трябвало да подпишат. След като гордите украинки отказали, той бил чут да мърмори как скоро щели да бъдат върнати “откъдето са дошли” и че тук не било “бащиния на Зеленски”.

 

Дали твърденията за заплахи са факт или са плод на богато въображение от страна на зложелатели, не се наемаме да твърдим, но пък това е прекрасен повод служебният министър-председател Димитър Главчев да извърши щателна проверка в холдинг БДЖ.

 

Като косвено потвърждение на анонимния разказ идват и първите признаци за чистка сред персонала на почивните бази в железниците. Случайно или не, но точно за станцията в Приморско, където настанените украинки отказали да “коленичат” пред Емануил Райчев, БДЖ търси да назначи нов управител. Поне такава обява откриваме в портала jobs.bg. Какво се е случило със стария управител, който до сега пряко обгрижваше бегълките от войната и дали натрисането на негов наследник е своеобразно предупреждение към настанените да си опичат акъла и да слушат Емануил Райчев, времето ще покаже.

Източник: crimesbg.com