Както вече стана ясно страната ни скоро няма да има медицински хеликоптери.

Причината за това е, че търгът за закупуването им, организиран от „България Хели Мед Сървиз“ – фирмата, създадена специално за въздушната помощ, се е провалил.

За пред хората обаче е посочено, че причината, поради която се е провалил търгът е, че единствената компания, която се е явила, е предложила по-висока от определената цена. 
Чия е персоналната вина, за да се стигне дотук? Не е ли направено предварително пазарно проучване на цените на определени модели хеликоптери?

Според информирани, запитвания до производители на хеликоптери за цените на подходящите модели били изпратени още при повдигането на темата за въздушна спешна помощ преди две години. През следващите две години обаче инфлацията превръща данните в неактуални и в София са наясно с това положение. 

Освен това още преди обявяването на търга, италианската фирма „Леонардо“, която е единствен участник, връчва и писмо, от което става ясно, че няма начин да се вмести в рамките на зададения бюджет поради рязкото повишаване на производствените разходи.

Претенцията за свръх бързо производство на първия хеликоптер създава допълнителни затруднения. Според искането, той трябвало да бъде доставен до 1 декември 2023 г.
Въпреки това търгът не е отменен, а сега ангажираните с него се правят на изненади от повишените цени.

Експерти от бранша разкриват, че вината за провала е на изпълнителния директор на „България Хели Мед Сървиз“ Георги Гвоздейков, на неговия основен „гуру“ Тодор Иванджиков, шеф на Асоциацията на българската авиационна индустрия и Надя Тотева – служителка от администрацията по въздухоплаване в транспортното министерство.

Оказва се, че дъщеря на Иванджиков има дете от Гвоздейков, а той самият живее с Надя Тотева. Техни покровители пък са влиятелните шефове на ПП – Даниел Лорер и Асен Василев. Под натиска им сравнително непознатия за авиационната общност Георги Гвоздейков бе освободен като депутат от ПП и назначен за шеф на „България Хели Мед Сървиз“. Запознати уточняват, че цялата тази процедура била доста съмнителна.

Наложило се дори забавянето на заседание на МС, за да се изчака гласуването в парламента, с което Гвоздейков е освободен като депутат. Припомняме, че политическата му кариера тръгва от младежкия ГЕРБ и по тази линия той се настанява на работа в транспортното министерство. След време обаче се преориентира към по-модерната формация ПП и така влиза в НС, където дори се издига до зам.-шеф на транспортната комисия.

Към днешна дата резултатите от роднинско-приятелския кръг, сложил ръка върху въздушните линейки вече са налице – страната ни е единствената в ЕС, която няма медицински хеликоптери. Дори и Македония има! А Гвоздейков остава непоклатим и след този си гаф. 

Откакто стана ясно, че търгът е провален, той обикаля с каменно лице из телевизиите и обяснява колко нормално било да се провали конкурсът, но щяло да има нов през февруари, а през март вече щял да хвърли първият български медицински хеликоптер. Едва ли обаче си вярва дори и той самият.

Гвоздейков и Иванджиков дори заблудили бившия транспортен министър Николай Събев, който имал голямо желание за задействане на процедурата. Запознати твърдят, че следващата им стъпка ще е наемането на медицински хеликоптери под наем, за което ще се хвърли огромна сума пари. Така и не става ясно обаче кой ще пилотира тази машина, предвид, че до момента Гвоздейков е успял да привлече едва трима пилоти, но всички над 60-годишна възраст

И макар за въздушни линейки да са предвидени 129 млн. европейско финансиране и национално съфинансиране в размер на 25 млн., накрая ще си останем само с техника втора ръка. Няма никакво съмнение, че дори и във въздушните линейки, определени кръгове виждат отлична възможност за източването на огромна сума пари.
Източник: Уикенд