Оказва се, че немалка част от бананите, предлагани в търговската мрежа в страната, доставени от южните страни, са с много по-ниско качество от тези, продавани в държавите вносителки. Нещо повече – според твърденията с плодовете, които се внасят у нас, в чужбина се изхранват животните – нещо като вид фураж, възмущават се не без право потребителите.

 

Експерти предупреждават да сте особено внимателни, когато купувате южни плодове на промоция. Те потвърждават слуховете, които се носят за любимите на българите плодове от времето на соца. Като доказателство за това посочват вкуса на бананите, които често са безвкусни и дори нямат специфичния приятен аромат. Клиентите на магазините пък се оплакват от месеци, че бананите, които се продават на промоция, изобщо не са с добро качество – или са съвсем зелени и имат вкус на картон, или полуизгнили, с типичните кафяви петна.

Причината за това е, че у нас се внасят т.нар. „фуражни банани“, с които се храни добитъкът. Българите, пробвали този плод в Гърция твърдят, че там вкусът е съвсем различен от продаваните в родните магазини и ароматът им се усеща по съвсем друг начин.

 

Сякаш това не стига, ами ни пробутват този вид плод на доста висока цена. Към днешна дата килограм банани струва близо 4 лева като на промоция може да се купи за 2.50-2.50. Плодовете, наредени в щайгите обаче често или са зелени, или пък изгнили и трябва доста да се рови, за да се изберат здрави такива.

А и освен това, вероятно сте забелязали, че щом ги внесете в дома си, се смачкват за нула време – ако не бъдат консумирани в рамките на най-много 2 дни, ще ви се наложи да ги изхвърлите.

Източник: Уикенд