Компрометиран за намеса в обществени поръчки отново върти далавери в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), алармира запознат детайлно със схемите.

Скандал: Главсекът на БАБХ Стойчо Петров с ауди за 100 бона върти крими поръчки, бута свои хора на „Капитана“ (СНИМКИ)

„Ценният кадър“ инж. Стойчо Николов Петров бе назначен от служебното правителство за главен секретар на БАБХ. Незнайно защо хитрецът продължава да деребейства и по време на редовното правителство на Николай Денков, като демонстрира абсолютна недосегаемост, което е добра атестация за намеренията на премиера-академик да не прави нищо съществено, докато е на върха на държавата.

Елементарен пример – чиновникът пристига на работното си място с кола за над 100 000 лв. – ауди Q7 с тарикатския номер СВ 48 68 ВН, която едва ли е платил с парите, спестени от закуски като държавен служител.

Скандал: Главсекът на БАБХ Стойчо Петров с ауди за 100 бона върти крими поръчки, бута свои хора на „Капитана“ (СНИМКИ) - Снимка 2

Откъде са 100-те бона за лъскавото ауди на инж. Стойчо?

Необяснимо е как се допуска главният секретар Стойчо Петров да сложи ръка върху всички обществени поръчки в БАБХ. На практика разпределянето на милиони средства държавни финанси са поверени на хора без никакъв опит, но верни и предани единствено на главсека.

Специалистът по всичко, който по образование е инженер по металургия, е назначен като шеф на дирекция, осъществяваща контрола на дейността на всички областни дирекции на Агенцията по храните.

Областните дирекции пък осъществяват контрол върху безопасността на храните от полето до масата и в тях работят специалисти – ветеринарни лекари, хуманни лекари, агрономи, микробиолози и лаборанти.

Интересно как инженер по металите разбира от качеството на храните и контролира правилното извършване на държавната контролна функция. Но всестранно развитият кадър Стойчо Петров не свършва дотук – за благодарност към служителката Мария Димитрова – Панайотова, която нагласи и проведе набързо конкурса му за назначаване, е назначена на председател на Дисциплинарния съвет и служител по провеждане на обществените поръчки.

По този начин главният секретар затваря кръга „аз на тебе, ти на мене“. Всички финансови потоци от обществените поръчки, всички сигнали за злоупотреби в регионалните звена, всички сигнали за корупция в цялата БАБХ се контролират от главния секретар Стойчо Петров и вярната му Мария Димитрова – Панайотова.

Драмите все още не свършват – намазаният чиновник участва зад кадър в нагласянето на конкурси за избирането на служители като най-голям интерес представляват назначенията по границите.

Прочулият се пункт „Капитан Андреево“ е най-апетитната „хапка“ за главния секретар на БАБХ, като пример за това е поредният случай от петък, 21 юли 2023. На тази дата се провежда конкурс за назначаване на трима инспектори на граничен пункт „Капитан Андреево“.

Главният секретар оказва неистов натиск да получи предварително въпросите, които ще бъдат задавани на изпитваните кандидати и наглостта му стига дотам, че привиква член на комисията за подбор и изрично му нарежда кой да спечели конкурса като са посочени поименно три лица.

След разразилия се скандал става ясно, че пресата минава без знанието на изпълнителният директор на БАБХ Светлозар Патарински.

Няколко са въпросите към премиера Николай Денков – докога ще толерира кадри, назначени от служебния кабинет, които се опитват да съсредоточат целия контрол по агрохранителната верига, по обществените поръчки, по действията относно сигнали за корупция и дейността на регионалните звена на Агенцията по храните.

Призоваваме и земеделският министър Кирил Вътев да се запознае подробно с миналото на така ценните кадри Стойчо Петров и юристката Мария Димитрова. От редакцията на Narod.bg твърдят, че разполагат с доста смущаващи факти относно двамата „капацитети“, които ще публикуваме много скоро.

Източник: narod.bg