Докато творците не спират да се жалват, че държавата нехае и не отпуска достатъчно средства за стойностни арт проекти, се оказа, че Национален фонд „Култура“ е отпуснал 93 бона за травеститско шоу.

 

Сумата е дадена на фондация „Сингъл Степ“, която е организатор на т.нар. партита с драг кралици, в които хомосексуални, травестити, би или транс мъже играят в женски образи.

 

Скандал! Държавата наля 93 000 лв. за е*отично шоу

Припомняме, че едно от въпросните партита се проведе на 26 март в известния столичен гей бар „The Steps“. Организаторите дори рекламираха събитието в социалните мрежи. В обявлението се казваше, че за да сбъднат най-смелите фантазии и желания, са поканени не две, а три драг кралици.

 

Организаторите изрично уточняват, че проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ – това е задължително условие, когато даден проект получи финансиране от там. Справка в Министерството на културата сочи, че „The Steps“ е мултифункционално културно пространство в София, притежание на фондацията „Сингъл Степ“. От организацията пък твърдят, че са с доказан опит в културния живот на страната, особено в ЛГБТИ общността, организацията е една от малкото родни такива, създаващи, дистрибутиращи и популяризиращи темите за равенство и толерантност на всяко едно ниво.

 

Преди време Национален фонд „Култура“ даде 10 000 лв. за проект, пресъздаващ картините на Владимир Димитров-Майстора, но с транссексуални модели. Фондация „Сингъл Степ“ също подкрепи изложбата „Другите българки“.

 

След като гръмна скандала, културното министерство, оглавявано от Найден Тодоров назначи проверка по случая. Финансирането е извършено по време на служебния министър Велислав Минеков. Директор на НФК тогава е Мирена Танева, а парите са дадени в мандата на наследника й – актьорът ученик на Стефан Данаилов – Сава Драгунчев, който заема поста и досега.

 

Драгунчев, който не крие сексуалната си ориентация бе и сред кандидатите а директор на Народния театър. Конкурсът обаче бе спечелен от режисьора Васил Василев. Студентът на Ламбо зае поста и.д. директор на НФК със заповед на скандално известния министър на културата Атанас Атанасов.

 

Гражданите питат възмутено в социалните мрежи кога оргиите се признават за култура и се признават за разход. Творците отбелязват, че същевременно НФК е отрязал доста смислени образователни и културни проекти.

 

В сълзливата позиция на „Сингъл Степ“ по повод разразилия се скандал се казва, че за тях е гордост да празнуват разнообразието на драг изкуството. Организаторите са категорични, че големият интерес към всяка тяхна проява сам по себе си говори каква важна част от съвременната култура е драгът (преобличането на мъже като жени). В заключение дори посочват, че финансирането на такива инициативи е не само ключово средство за овластяване и противодействие срещу дискриминацията, но и иновативен метод за културно обогатяване.

Източник: Уикенд