Известните бизнесмени Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите 8 къщи от бъдещия огромен комплекс „Венид Еко Вилидж“ в гористата местност Касада над курорта Свети Влас. Това пише сайтът TravelNews, като се позовава на проверка на място. Изграждането им беше стопирано от институциите след скандал преди 3 години, когато екоорганизацията "Зелени закони" разкри, че част от апетитния имот изненадващо е изключен от защитената зона по „Натура 2000“.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ)

Инвеститорът "Венид" ООД (част от „Диневи груп“) е спечелил делата в Административния съд за спирането на строителството от РДНСК - Бургас и РИОСВ-Бургас, съобщиха от институциите. Вследствие на това обектите са довършени, вече са в експлоатация и дори продадени, обясниха за TravelNews от „Диневи груп“. "Всички видове оспорвания са спечелени в съда в наша полза. Въпросните къщи са законно построени и вече продадени", коментираха от компанията.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ) - Снимка 2

От фирмата не обясниха бъдещите планове за грамадния проект и дали ще бъде изцяло реализиран. Първият етап включва 36 къщи (30 единични и 6 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка, се посочва на сайта на проекта. На втория етап трябва да бъдат изградени 29 къщи (21 единични и 8 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка и площадно пространство. При третия етап ще се появят 2 апартхотела с капацитет по 199 места, включително за посетители, вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка. Последният четвърти етап се състои от 44 редови къщи и трисекционен блок и вътрешна алейна мрежа.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ) - Снимка 3

Преди 3 години Върховната административна прокуратура внесе протест срещу разрешения за строеж на хотелския комплекс „Венид Еко Вилидж“, заради който беше изсечена борова гора над курорта Свети Влас. Тогава разследващият сайт "Биволъ" и екоорганизацията "Зелени закони" разкриха, че част от апетитния имот изненадващо е изключена от защитената зона по „Натура 2000“, след като върху него били издигнати на груб строеж осем ваканционни къщи.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ) - Снимка 4

Разрешенията за строителство са издадени на 5 декември 2019 година от главния архитект на община Несебър. Прокуратурата разкри, че поземленият имот попада частично /29%/ в границите на включената от Министерския съвет в надлежен списък проектозащитена зона „Емине – Иракли“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ) - Снимка 5

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е разрешена сеч на общо 110 дървета, а от главния архитект са издадени първоначално три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради - влезли в сила. В последствие възложителят се отказва от трите разрешения за строеж поради промяна на инвестиционните намерения, за да бъдат издадени вместо това 8 разрешения за строителство от главния архитект на Несебър.

 

СКАНДАЛ! Братя Диневи застроиха гората в Свети Влас (СНИМКИ) - Снимка 6

Разкрито беше още, че при съгласуването на строежа Комплекс „Венид Еко вилидж“ от директора на РИОСВ - Бургас не са направени дължимите преценки - "на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на ЗООС и на оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитена зона съгласно ЗБР. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж, посочваха от прокуратурата.

 

 

При тези данни от ВАП се взема предвид, че в резултат на произнасяния на директора на РИОСВ гр. Бургас след 2007 г. не е осъществена адекватна и съобразена със закона защита на местообитанията на дивите и животински видове и че по същество се намалява защитената зона. Поради изложеното прокуратурата препоръчва на екоминистъра тогава Емил Димитров да направи преценка дали имотът, върху който се строи в Св. Влас, да бъде включен в окончателната граница на защитена зона „Емине – Иракли“.

 

Става въпрос за терен от заменките по време на Тройната коалиция при Сергей Станишев, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. През същата година фирмата "Венид ООД" активира плановете си за екоселище и получава 9 разрешения за строителство за проект „Венид Еко Вилидж“ от община Несебър.

Източник: pik.bg