Скандалът в митниците е толкова голям, че към момента дори специалисти се опитват да анализират мащаба му. По информация на MEDIAMALL участниците в него са много, но всички те са били пряко управлявани от шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

Източници на MEDIAMALL твърдят, че първата засечка за участието на Петя Банкова в контрабандните канали е още от времето, когато тя е заместник-директор на Агенцията, а Павел Тонев е неин шеф.

Първата засечка идва, когато от Турция през България в посока Германия влиза камион. Специално, за да го посрещне, на платното с кантара е поставен определен човек, който не е случаен, а приятелката от детинство и бивша интимна приятелка на лицето Георги Калпакчиев. Става дума за митническата служителка Диманова. Нейната основна задача е да осигури безпрепятствено преминаване на въпросния камион през границата. За да се случи това, тя предварително насочва оперативния митнически служител, работещ към наркоотдела, по фалшив сигнал. Така, освободила се от него, Диманова осигурява свободен коридор на камиона, но за нейно нещастие тогава друг редови митничар спира камиона, настоявайки той да мине през задължителната проверка. Между Диманова и въпросния съвестен митничар настъпва скандал, който за щастие обаче все пак завършва с проверка на въпросното превозно средство. След като камионът най-накрая е отворен, в него са открити 32 000 единици фалшиви парфюми на скъпи марки, както и 37 000 единици ментета на маркови стоки. Задържането на подобен тип фалшиви стоки е рекордно за наша граница, като общата им стойност е над 4 млн. евро.

Историята обаче не свършва дотук. На следващия ден на ГКПП „Капитан Андреево“, нарушавайки всички правила, пристига „Майбах“ с румънска регистрация. Автомобилът се управлява от чужд гражданин, най-вероятно от кюрдски произход. Същият пристига на пункта, като заявява, че идва от името на заместник-шефката на митниците Петя Банкова и настоява камионът и стоката му веднага да бъдат освободени. По информация на MEDIAMALL въпросното лице в момента се издирва и все още не е задържано.

След появата му, митническата служителка Диманова, за която вече казахме, че е изключително близка приятелката на лицето Георги Калпакчиев, който е и основен двигател във въпросната схема, „урежда“ въпросния съвестен служител, задържал камиона, да бъде наказан и командирован на 500 км от родното си място. Според източниците на MEDIAMALL именно Диманова е човекът, който под ръководството на Банкова и Калпакчиев само за последната половин година е пропуснала през границата над 30 камиона с контрабандни цигари. Всъщност, някъде по това време финансовият министър Асен Василев разбира за проблемите на границата, като отстранява шефа на митниците Павел Тонев и назначава на негово място Петя Банкова.

Тук трябва да споменем и следния факт, който е изключително важен за разбиране структурата и начина на работа на въпросното ОПГ, а той е, че Петя Банкова е интимна партньорка и живее на семейни начала с лицето Георги Калпакчиев. За Калпакчиев пък се знае, че освен, че е любовник на Петя Банкова, е и син на крупния масон и бивш главен счетоводител на „Кинтекс“ Петър Калпакчиев. Именно Калпакчиев-син е свързващото звено между Банкова и останалите шефове на митнически пунктове по границата, като само ден след като Банкова заема поста директор на Агенция „Митници“, той вика в София няколко човека. Първият е Николай Шилдеров, който Калпакчиев и Банкова назначават за началник на първа смяна на „Капитан Андреево“, а вторият е Сарандев, който групата прави шеф на митнически пункт „Лесово“. Тук трябва да отбележим, че Шилдеров е назначен по заместване и веднага става началник смяна, като в един ден взема печат и електронен подпис, при положение, че тази процедура обикновено отнема около месец, а наред с това заема въпросната позиция без конкурс и без допуск. Срещата между въпросните лица се извършва в кабинета на Петя Банкова, като според информация на MEDIAMALL службите разполагат със запис от нея.

След въпросната среща групата Банкова, Калпакчиев и Диманова изгонват всички досегашни началници на смени на двата пункта „Капитан Андреево“ и „Лесово“, като ги командироват на 300-400 км отдалеченост от родните им места. За да има възможност да ги разкара или дори уволни, Банкова принуждава Диманова да им пише „оценка нула“ за работата, като по този начин си създава повод за последващите действия. По нареждане на Петя Банкова на новите началници на митническите пунктове е спуснато нареждане да се срещнат лично с Марин и Стефан Димитрови, известни като „иарите“, като Калпакчиев ежедневно наставлява Диманова и Шилдеров какво точно да правят. Според въпросното нареждане бъдещите шефове трябва безпрекословно да изпълняват нарежданията на въпросните две лица, като тяхна свръзка с Петя Банкова остава нейният любовник Георги Калпакчиев.

Според информация на MEDIAMALL към момента над 10 служители от двата митнически пункта са дали показания за скандалните схеми. Източниците ни още твърдят, че Диманова вече е дала пълни показания и е признала всичко пред органите на реда. Очаква се тепърва да излизат още куп подробности около тази мега афера, пипалата на която стигат до най-високите върхове на държавната власт.

Източник: afera.bg