Събирането на пътни такси е като да си имаш Солунска митница. Този коментар правят хора от бранша, които са наясно с тази дейност. В нея всичко е регламентирано от закон, който е написан от политиците вероятно за политиците. Достатъчно е да познаваш точните хора, за да се сдобиеш с договор за събиране на пътните такси, които се определят от закон.

Официален документ сочи, че в този момент две частни дружества се занимават с електронно събиране на пътни такси. Това са „Интелигентни Трафик Системи“ АД и „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД. Мажоритарен собственик на „Интелигентни Трафик Системи“ АД е Станислава Арнаудова, която е известна и с прозвището „Кралицата на винетките“. Името на Арнаудова нашумя около имотна сделка, която бе свързана с финансовия министър.

Като някаква притурка в тази дейност се вписва държавното „Национално Тол Управление“ (НТУ), което е част от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Съгласно „ Правилник за структурата, дейността и организацията на работа на Агенция "Пътна инфраструктура" в НТУ работят 911 души. Бърза справка в регистрите показва, че средносписъчният персонал на „Интелигентни Трафик Системи“ АД е около 20 души за 2023 г.

Със своите около 20 души фирмата на Арнаудова е събрала 522 373 080 лева за 2023 г. от пътни такси и е-винетки, за което е прибрала комисионни на стойност от 43 879 339 лв.

Със своите 911 служители държавното „Национално Тол Управление“ е събрало за същата година 125 466 727 лева. Дали някога някой ще се заинтересува как се случват тези чудеса?

Ето и официалните документи:

 

 

Източник: mediamall.info