Снаха на ексшеф в МВР контролира една от най-оборотните програми, финансирани от Брюксел.

 

Без личната благословия на Евелина Захариева, шеф на отдел „Управление на риска, контрол и сигурност“ в ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в икономическото министерство, както обясняват запознати, нито лев от стотиците милиони не може да тръгне към бенефициентите. А те оказва се, далеч не са случайни.

 

Политици и държавници крадат, а народът връща солена глоба

Въпросната Евелина Захариева е снаха на полк. Захари Захариев, днес вече офицер от резерва, но д над 30-годишен стаж в МВР. Полковникът е и виден масон и дълги години е шеф на Първо РПУ в София. Бил е и зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. За него казват, че е бил близък с президента Георги Първанов, със Сергей Станишев и с Бойко Борисов.

 

Преди да се захване с европроектите, снахата Захариева е била служител в Инспектората на министерството на правосъдието.

Програмата, която тя контролира „Иновации и конкурентоспособност“ е с бюджет от над 658 млн. лв. Целите й са изключително актуални за огромна част от българския бизнес, който не блести с нови машини и апаратури. С парите от Брюксел могат да се купят нови софтуерни програми, компютри, машини, оборудване, да се подобри производствения капацитет в малки и средни предприятия. Всеки кандидат може да покрие до 85% от разходите си по проекта с европейски пари, а останалото е самоучастие.

 

Стига обаче да се спазват правилата, а не да бъдат прилагани трикове като в аферата „Сапард“. Да припомним, че замесените в нея тарикати, усвоили милиони, бяха близки до Георги Първанов и останаха ненаказани от съда. Вместо нови машини с европарите бяха доставени бракувани и пребоядисани такива. Оказва се, че подобни практики действат и до днес.

 

Справка в системата ИСУН показва, че програмата, ръководена от Захариева е одобрила 713 проекта, по които са отпуснати десетки милиони лева. Запознати обаче твърдят, че при усвояването на еврофондовете правилата са спазвани през куп за грош. Безобразията обаче биват засечени при одит. Нарушенията са 650 при общо 713 договора. При това далеч не става дума за дребни пропуски, а за откровени шашми, при които са усвоявани милиони.

 

Фирмите, намазали от програмата, са все близки до местни политици и управници на национално ниво. Затова и проектите са направени за точене на пари, а не толкоз за обновяване на фирмената техника. Според правилата на Брюксел при сериозни нарушения, държавата е длъжна да възстанови на 100% полученото финансиране, а тя може да си ги търси от самите фирми. Друг е въпросът дали те вече не са само едно название, без никакво съдържание и имущество.

 

Оказва се, че огромна част от засечените нарушения по въпросната програма, са извършени точно от такива кухи дружества, което означава, че държавата сама ще трябва да възстанови санкцията, която се очаква да бъде поне 300 млн. лв.

Източник: Уикенд