Невиждана шуробаджанащина се шири в МВР.

 

Оказва се, че новият шеф на столичната „Пътна полиция“ – комисар Радослав Начев, е назначен незаконно на този пост от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

 

Запознати твърдят, че Начев няма право да заема този пост, тъй като е в конфликт на интереси – той е в роднински връзки с главния секретар на МВР – Петър Тодоров. Начев е женен от години за щерката на Тодоров, но прикрива старателно този факт от биографията си.

 

Вътрешният правилник на МВР гласи, че обвързани семейно и роднински полицейски служители нямат право да заемат ръководни постове едновременно, тъй като така се създава възможност за организирането на „престъпна верига“.

 

Всеизвестен е фактът, че главният секретар на вътрешното министерство се явява пряк началник на всички полицейски шефове, в т.ч. и на шефовете на „Пътна полиция“ в цялата страна.

 

Комисар Радослав Начев беше назначен за директор на столичния КАТ в края на месец октомври на мястото на пенсионирания Тенчо Тенев. Като повод за пенсионирането на Тенев бяха посочени пропуски на пътни полицаи, които оставили убиеца на пътя Георги Семерджиев да вилнее с мощните си коли из пътищата, без да има дори шофьорска книжка и с над 50 нарушения на закона за движение по пътищата.

 

Тогава Тенев контрира, че единствено служителите на КАТ са си вършели работата по аферата „Семерджиев“ и посочи, че проваления бивш футболист е докладван многократно на прокуратурата, но така и не се стигнало до образуване на дело.

 

„Катастрофата с две убити момичета, предизвикана от пияния и надрусан Георги Семерджиев, беше използвана като претекст за отстраняването на Тенчо Тенев, както и на още половин дузина шефове на районни управления в София. За жалост обаче може да се окаже, че истинската причина за рокадите в МВР е друга – близките до президента Румен Радев съветници Николай Копринков и Пламен Узунов подменят ръководните кадри, за да поставят на тяхно място свои хора.

 

Пловдивската група на Пламен Узунов и Николай Копринков вече почти е успяла да завладее МВР, а вътрешният министър Иван Демерджиев е само една тяхна пионка, при това без право на глас.

От отдел „Вътрешна сигурност“ към МВР предупредили Демерджиев още в първата седмица след назначението на Начев, че е зет на главния секретар на МВР.

 

На пръв поглед Демерджиев се смутил, твърдейки, че не бил наясно с това и обещал, че ще провери случая.

По подобие на повечето нови началници в МВР и Радослав Начев е от Пловдив, откъдето е и главния секретар на МВР Петър Тодоров. И Начев, и неговия тъст са работили през годините съвместно с президентския съветник Пламен Узунов, който беше шеф на полицията в Пловдив и за кратко вътрешен министър.

 

С името на Пламен Узунов се свързва шеметния възход на главния секретар на МВР Петър Тодоров,  който беше назначен на поста с указ на Румен Радев през лятото на 2021 г. Преди да се домогне до най-сладкия оперативен началнически пост в МВР, Петър Тодоров прескочи няколко стъпала в полицейската йерархия само за 3 месеца – през май 2021 г. стана зам.-шеф на полицията под тепетата, а в края на юни – и неин временен директор след отстраняването на титуляря Йордан Рогачев.

 

За този кратък период старши комисар Петър Тодоров получи и две високи отличия – почетен знак на МВР I степен за безупречно изпълнение на служебните задължения по случай професионалния празник и почетен медал за предотвратяване на престъпления, свързани с купуване на гласове и дискредитиране на изборния процес.

 

Към днешна дата Тодоров „коли и беси“ в полицията и според запознати той, а не вътрешния министър Иван Демерджиев решава кадровите въпроси по върховете.

Поставянето на зет му Радослав Начев начело на столичната „Пътна полиция“ е най-яркото потвърждение за вихрещата се шуробаджанащина в МВР.

Източник: Уикенд

Новият шеф на КАТ – комисар Радослав Начев назначен незаконно