При все, че изборите за Общински съвет в Хасково бяха касирани от съда, самите общинари нямат никакво намерение да сдадат властта. Вместо да изчакат насрочените за 23 юни нови избори, незаконните съветници продължават да заседават, а част от приетите решения ощетяват общината с милиони левове.

 

Поредният пример е от миналата седмица. След жесток скандал и обвинения в корупция, мнозинството в местния парламент даде съгласие хиляди декари ниви край селата Книжовник и Долно Войводино да бъдат преобразувани от публична в частна общинска собственост. Промяната е нужна, за да влезе в сила скандален договор за наем на земята с частната фирма „Енери БГ 1”, която иска да вдигне там соларен парк. За правото да ползва общинските имоти следващите 50 години, придобито без търг или конкурс, частното дружество ще плати на общината 4,228 млн. лева.

 

На пръв поглед сделката между власт и частници би трябвало да е изгодна и за двете страни. През последните години има десетки подобни сключени договори в цялата страна. Общинските власти си осигуряват приходи за ползване на пустеещите мери, а частниците, наредили слънчевите панели, печелят от продажбата на произведения ток.

 

Както често става, дяволът е в детайлите. Съветници от опозицията са изчислили, че заради скандалните условия само от този договор за наем общината ще загуби десетки милиони левове. А той не е първият подобен.

„Хасково загуби 360 милиона лева за 4 г. от прокарването през Общинския съвет на подобни решения за фотоволтаици”, обяви след скандалното заседание на местния парламент съветникът Марин Райчев.

Заедно със свои колеги той призова областната управителка Гинка Райчева да върне решението на общинския съвет за ново гласуване, което ще се проведе след изборите.

 

По изчисления на Райчев наемът на фирма „Енери БГ 1" е в пъти по-нисък от обичайния за подобни договори. Той и колегите му, които гласуват против, твърдят, че в други общини е частниците плащат наем по 150 000 евро на мегават. Проектът на „Енери БГ 1” предвижда върху общинските ниви да се вдигне фотоволтаичен парк с мощност 1200 мегавата. Наемът, както посочихме, е 4,2 млн. лева. Доста далеч от пазарните цени.

Въпреки възраженията на опозицията мнозинството в обявения вече от съда за незаконно избран Общински съвет на Хасково гласува в полза на частната фирма.

 

А тя, както можем да се досетим, не е случайна. Според Търговския регистър собственик на „Енери БГ 1” е австрийска фирма. Да не се заблуждаваме, макар и от Виена, следите на чуждия инвеститор водят към България. Да припомним, че Австрия още от годините на Желязната завеса е с реноме на мястото, в което са изнесени много пари от соцлагера и в частност от България, които след това започнаха да се връщат като чужди инвестиции. Акционери във фирмата майка са предимно нашенци, начело с двамата управители на „Енери БГ 1” – Никола Газдов и Велислав Белниколовски. Дялове има и София Касидова, зам.-министър на икономиката по времето на Симеон. Според слухове зад двамата управители може да стоят в сянка други по-състоятелни нашенци. Как иначе Газдов и Белниколовски биха си осигурили стотиците милиони нужни за строителство на фотоволтаичния парк до Хасково?!

 

Бащата на Газдов – Петър, е бил шеф във военното министерство, по-точно управлявал е военните клубове. Майката Теменуга Газдова пък е минала през няколко банки и фонд от масовата приватизация, за да се закотви в управата на ФК „Лудогорец”. Сега тя е председател на борда на директорите на футболния клуб и е управител в няколко от фирмите на братя Домусчиеви.

Източник: Уикенд, crimesbg.com