В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ знаят как да приложат на практика култовата „мъдрост“, приписвана на Сталин – „Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем“.

 

Катедрата по „География, регионално развитие и туризъм“ ще бъде закрита. Формално, понеже няма достатъчно преподаватели. Мълвата обаче носи, че истинската причина е друга – учените в катедрата надигнали глас срещу протеже на ректорското ръководство.

Въпросното протеже, някой си Веселин Петков, едва на 32 години, се запътил да става професор, а колегите му не само, че не го подкрепили, но и се усъмнили, че е преписвач.

 

Неграмотен се натиска да става професор в шуменския университет

Младият доц. д-р Веселин Петков се оказва единственият кандидат в професорския конкурс, обявен в края на миналата година. Той е възпитаник на Шуменския университет и развива скоростна кариера. На 30 години става доцент в катедрата, която сега ще бъде закрита, а освен това е и зам.-декан на Факултета по природни науки. И забележете – постига всичко това за някакви си 3-4 години.

 

Само че в документите, свързани с конкурса, в едно от становищата е написано: „в бъдеще да обръща по-голямо внимание на лингвистичните проблеми и грешки в текстовете си“. деликатна препоръка, подхождаща повече за ученик във втори клас, но не и за кандидат за професорска степен. Тези му грешки обаче са по-малката беда.

 

Още докато тече процедурата, група учени географи изпращат официален сигнал, адресиран и до ръководството на университета и до Министерство на образованието. В него се твърди, че монографията на доц. д-р Петков е преписана и няма как той да получи професорско звание, без да има свой оригинален самостоятелен труд.

 

Запознати със сигнала коментират, че е назначена проверка за плагиатство, но тя все още не е приключила и няма конкретни резултати.

В същото време обаче рецензентите на кандидат професора са отбелязали, че работата му е оригинална. Друг е въпросът доколко самите те са обективни, след като част от журито на конкурса са били съавтори на младия учен в една или друга публикация.

Източник: Уикенд