Депутатът от ПП Настимир Ананиев е главно действащо лице в нов лобистки скандал за милиони левове със силен корупционен дъх.

 

47-годишният народен представител нашумя като един от политическите покровители на опериращата без лиценз у нас криптобанка Nexo, след като се разбра, че е съдружник в частна фирма с управителя на многомилиардната компания Антони Тренчев.

 

Настимир Ананиев в нов лобистки скандал за милиони

Оказва се, че аферата Nexo не е единствената схема, която се е радвала на благоразположението и лобистката подкрепа от страна на Настимир Ананиев и част от депутатите на ПП.

Миналото лято очилатият политик в качеството си на депутат от 47-то НС и председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента, е опитал да прокара нов скандален закон за потребителските кредити, който е предвиждал въвеждането на задължително изискване за електронен подпис при всеки сключен договор.

 

Законотворната инициатива на Ананиев е имала за цел да принуди всички фирми за бързи кредити в България да сключат договори с дружеството „Евротръст Технолоджис“, ръководено от бизнесдамата Саша Бозуханова и нейния син Константин. Спорен обаче е казусът доколко платформата й е защитена от виртуални престъпления. 

 

Припомняме, че само преди 3 месеца пловдивската прокуратура разкри схема за кредитна измама за над 90 000 лв., случила се именно чрез приложението на „Евротръст Технолоджис“. Дръзката измама все още се разследва от прокуратурата в Пловдив, но по-интересното е, че само няколко седмици след разкриването на аферата, „Евротръст Технолоджис“ се сдоби с финансиране за милиони левове от държавната Българска банка за развитие (ББР), чието ново ръководство минава за близко до бившия премиер Кирил Петков.

 

Съмненията, че Настимир Ананиев е най-активният политически лобист на „Евротръст Технолоджис“ се подхранват от близкото приятелство на депутат с Константин Безуханов, който освен син на Саша Безуханова, е и акционер в платформата за електронна идентификация. Към това трябва да добавим и припрените действия, с които Ананиев се е опитал да прокара законодателните промени за потребителските кредити.

 

В същото време в частни разговори с членове на Асоциацията, близкият до Настимир Ананиев и съосновател на партия „Волт“ Калоян Трулев е „съветвал“ компаниите за бързи кредити да сключат групови контракти с фирмата на Безуханова, за да са подготвени за „новата икономическа реалност“.

 

Въпреки натиска повечето фирми за бързи кредити са отклонили офертите, тъй като разполагат със собствени защитни системи за верификация при отпускане на кредити.

Законопроектът на Ананиев така и не стига до гласуване в пленарна зала. Запознати твърдят, че това се дължи на тогавашния министър на електронното управление Божидар Божанов.

Източник: Уикенд, crimesbg.com