Нечуван гьонсуратлък демонстрира Лена Бориславова в парламента по време на заседание на временната комисия, нищеща влиянието на Нотариуса и Пепи Еврото в съдебната система. Фаворитката на Киро и Миро, както е по-позната дамата от парапета, отказа да отговори на журналистически въпроси защо отлага разпита си в прокуратурата по досъдебното производство за договора, който беше сключен между кантората “Джингов, Гунински, Кючуков и Величков” и Българската банка за развитие.

 

Припомняме, че апетитният контракт бе даден на маститите адвокати, в чийто офис тя работеше, дни след като бе изловена да се усамотява с експремиера Кирил Петков в долнопробна квартира. Закачката им пък се случи по времето, когато той беше служебен министър на икономиката и принципал на ББР, в каквото качество е разпоредил държавната банка да наеме частните юристи въпреки, че разполага с правен отдел.

Според множество политици от почти всички партии, сладките пари от бюджета са били своеобразна компенсация задето Лена Бориславова му е станала извънбрачна метреса. Стойността на “бонуса” възлиза на 164 298 лв., без разноските и без допълнително уговорените 274 лв. на час.

 

По време на заседанието в парламента журналистите от “Свободно слово” попитаха Лена Бориславова защо непрекъснато отлага разпита си по досъдебното производство за договора. От няколко месеца тя обяснява, че не може да се яви с предпочетения от нея адвокат, който бил много зает. В подобни случаи от прокуратурата назначават служебен защитник, но за народната представителка от “Продължаваме промяната” не смеят да предложат подобно нещо.

 

Абсурдното е, че Лена Бориславова дори не съобщава името на своя защитник, за да бъде проверено  дали ангажиментите му изключват явяването на разпита с неговата подзащитна.  Всъщност, на този етап от разследването даже не е задължително присъствието на адвокат, пък и Лена нали е с претенциите да е блестящ юрист, пише в свой коментар във фейсбук Соня Колтуклиева.

 

Копие от писмото, с което се потвърждава договора, показва, че Лена Бориславова е трябвало да анализира документи, да консултира и най-важното – да бъде точно определеното лице, на което адвокатската кантора да възлага тези услуги.

Писмото за потвърждение и реално активирането на договора е осъществено с подписите на Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев на 1 юли 2021 г. – шест дни преди те да имат право на това, защото са вписани в Търговския регистър едва на 7 юли 2021 г.

 

Договорът е с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, но е с поименно посочване на Лена Бориславова.

 

Преди две години - на 4 юли 2022 г., от държавното обвинение съобщиха: “Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК“.

 

Лена Бориславова още не е викана на разпит и за фалшивите подписи по скандала със сдружението “Корал”, а досъдебното производство по секретния доклад за “Балкански поток”, който тя, като началник-кабинет на премиера Кирил Петков, е предала на Атанас Чобанов с бележки какво да напише, неотдавна беше прекратено, допълва Колтуклиева.

 

Как Лена Бориславова опита да избегне неудобните въпроси на “Свободно слово” и кой мастит депутат тръгна да гони журналистите от открито заседание на комисията заради нея, гледайте ексклузивно във видеото ни.

Източник: crimesbg.com