Прави впечатление, че напоследък в листите на партиите за предстоящите парламентарни избори, а и сред независимите кандидати за депутати, могат да се открият прелюбопитни фигури.

 

Тук е моментът да отбележим, че срокът за регистрация на последните изтече преди дни, а страницата на ЦИК сочи, че и този път не липсват желаещи, чиято биография е повече от странна.

 

Част от тях като Веселин Марешки отдавна са известни с цирковете си. Други обаче тепърва могат да се доказват на национално ниво. Сред най-перспективните кандидати е бившият кмет на Тетевен – Милен Милев.

 

Нагла мутра от СИК драпа да влезе в парламента

В случай, че събере нужните гласове, той може бързо да смени депутатската банка с килия в затвора. На първа инстанция Милев е признат за виновен по обвинение в източване на десетки хиляди левове от фондация. Подобна съдба очаква и Веселен Марешки, стига все пак да намери достатъчно наивници от Варна, които да пуснат бюлетина за него.

 

На две инстанции аптекарският бос е признат за виновен по обвинение за заплахи и изнудване на мъж от Варна. По неясни причини, делото не може да започне вече година и половина на последната инстанция – Върховния касационен съд.

 

Относно Милен Милев анализаторите припомнят, че е типичен представител на политико-криминалното поколение на прехода. Веднага след 10 ноември 1989 г., под вещото ръководство на ченгета от ДС се създаде една негласна симбиоза между посредствени момчета от спортните среди и техните силови бригади, новоизлюпени прозападни политици с минало в БКП и червени барони, на които партията връчва куфарчета с милиони.

 

Докато мутренските бригади сеят страх по улиците, а „сините” политици баламосват електората как ще борят комунизма, правилните другари тихомълком успяха да разграбят всичко ценно от икономиката.

 

Част от слугите им, след като свършиха мръсната работа, са гръмнати, но други оцеляват, запазвайки си малко парче от баницата. Днес, вместо да са в пандиза, хора като Милев даже напират да са новите спасители на България, която е пример за гигантска корупция и разпаднала се държавност.

 

До промените на 10 ноември 1989 г. Милен Милев е типичен представител на работническата класа. Кариерата му започва като портиер, но бързо се преквалифицира в сервитьор и барман в „Балкантурист”, а падането на Тодор Живков посреща като магазинер в „Булгарплод”.

 

След това, буквално за дни той, както десетки подобни на него елементарни момчета изведнъж се превръщат в успешни бизнесмени или силови босове.

Още в първите години на прехода Милен Калинов, както се казва по това време нашият герой, става част от силовата групировка СИК. Вместо да продава застраховки или рекетира хората, на бившият барман кукловодите поверяват отговорната роля на търговец на захар.

 

Фирмата му „Вълна М2” бързо става част от контрабандните канали на сикаджии за внос на сладката стока, чрез които държавата се ощетява с колосални суми. Еволюиралият в бизнесмен магазинер се радва на особено внимание от избуялите по това време частни банки. Трезорите буквално се надпреварват да му отпускат кредити, които той забравя да върне. Само към Първа частна банка необслужваните му заеми през 1996 г. са над 20 милиарда лева.

 

Година преди това фирмата му „Вълна М2” тегли 12 млн. долара кредит, с които уж ще купува 40 000 тона захар. Гаранти му стават фирми, близки до СИК и „Мултигруп”, а лично Младен Михалев-Маджо му дава още 3 милиона на ръка, за да задвижи сделката. Съдружието на Маджо с Милен Калинов/Милев не продължава дълго.

 

Без да му мигне окото, някогашният барман продава захарта, забравяйки да се издължи на партньорите си – нещо нечувано за онези години, когато дори и МВР трепереше от наказателните бригади на СИК.

В началото на 1997 г. Милен изчезва с около 7 милиона долара на хора от СИК и други дребни играчи в захарния бизнес.

 

Сикаджиите разбрали, че са прецакани и започват да го търсят под дърво и камък. За издирване го обявява и Интерпол, заради дългове за над 40 млрд. стари лева към различни банки. Според запознати, докато ченгетата го издирват, той се опъвал по плажовете на Тайланд, където харчел натрупаните пачки в компанията на млади жени и море от алкохол.

Няколко години по-късно Милен излиза отново на светло като се връща с гръм и трясък в родния Тетевен за потрес на всичките си познати.

 

На въпросите не го ли е страх от арест, обяснява, че вече има нова самоличност и никой не може да го барне. Оказва се, че докато се крие в чужбина, той е успял някак си да смени своята фамилия. По рождение се казва Милен Ганев Калинов, а след решение на съда става Милев. Така за властите той се води друг човек, и няма как да бъде задържан.

 

Удобството да си нов човек си проличава през 2007 г., когато близка до СИК застрахователна компания завежда дело в Софийския районен съд срещу него за финансова афера. Тъй като в изпратената му призовка  фигурира със старата си фамилия, той напълно легално отказва да я приеме.

 

След като призовкарите докладват, че издирването лице не е открито на адреса си по лична карта или по друг начин, сикаджии се принуждават да го призоват чрез обявление в „Държавен вестник”.

Извънредния законов способ също не дава резултат. Милен Калинов/Милев така и не се явява пред съда, а делото е гледано в негово отсъствие. Какъв е резултата, няма информация, но дори и да е загубил, тарикатът няма как да бъде принуден да изпълни съдебното решение.

 

Накрая на застрахователите им остава да пият по една студена вода и да забравят за парите, които имат да вземат.

Любопитното е, че цялата тази комедия се разиграва, докато Милен Калинов/Милев е шеф на Общинския съвет в Тетевен. Оказва се, че героят от прехода се е изхитрил да влезе в политиката. На местните избори през ноември 2007 г. Милен Милев се кандидатира за кмет от „Демократи за силна България“ (ДСБ). По време на кампанията хората в Тетевен с потрес научават, че някогашният сикаджия е един от основателите и местен лидер на партията, чийто лидер Иван Костов обича да се бие в гърдите като борец срещу мутри и групировки.

 

Твърди се, че Милев е вкаран в ДСБ след препоръката на банкера Славчо Христов, който при правителството Костов бе сочен за топла връзка между СИК и управляващата СДС.

Подкрепата на Костов и ДСБ явно не е достатъчна и Милен Милев остава трети. На втория тур на кметските избори той застава зад кандидата на ГЕРБ Николай Павлов. В знак на благодарност, хората на Бойко Борисов му връщат услугата. С техните гласове аферистът с две самоличности е избран за шеф на общинския съвет.

 

Милен Калинов/Милев не остава верен на Командира за дълго време. През 2011 г. той вече се прехвърля в Земеделски народен съюз на политическия номад Румен Йончев. Изборът му е удачен, и той е избран за кмет на Тетевен.

 

С влизането си в политиката Милен Милев успешно връща мутренските порядки в община Тетевен, както и останалите силови босове, които еволюират в успешни бизнесмени, разкриват хора от града. Милев също залага на усвояването на държавни пари от обществени поръчки.  Далаверите са изключително нагли и безпардонни.

 

Това е причина през 2014 г. в общината да нахлуят агенти на ДАНС. При акцията са арестувани кметът Милев и заместника му Детелин Пърлев.

На двамата са повдигнати обвинения за манипулирани договори, от които общината е ощетена с над 1 милион лева.

 

За да грабнат поръчки от близките до тях фирми, двамата подправяли документи за конкурсите, обявиха тогава разследващите.

Пърлев бе обвинен и за извършени документни престъпления – съставил неистински официални документи – 696 заповеди, 8 договора, удостоверяващи прехвърляне право на собственост и 3 договора за учредяване на други вещни права.

 

В хода на разследването се изяснява, че кмета Милев не се е посвенил да бръкне и в касата на общинската фондация „Тома Васильов”, на която е председател на Управителния съвет. Фондацията раздава стипендии на бедни деца и финансира културни проекти с общински пари. С подправени документи Милев и заместникът му Детелин Пърлев успяват да присвоят 72 хил. лв.

 

И докато за първото обвинение няма информация какво се случва, то за източването на фондацията Милев и Пърлев миналото лято са признати за виновни. След продължило 7 години дело, екскметът получи условна присъда от 3 години, а Пърлев – две години. Прокуратурата обжалва с искане да влязат в затвора, но делото тепърва ще се точи по инстанциите.

 

След ареста си през 2014 г., Милен Милев е отстранен от кметския пост. След кратък престой в килията излиза на свобода и дори се изявява пред медиите. В телевизионно интервю Милев с усмивка разказва, че преди време са били първи приятели с Маджо и Илия Павлов. „Да, мога да правя пари, защото съм умен“, нескромно се фука отстраненият кмет, докато обяснява как в първите години на прехода е държал в мазето чували с пари.

 

Колкото и странно да звучи, повдигнатите обвинения на Милен Милев за финансови афери не слагат край на политическата му кариера. Бившият сикаджия само сменя партията. След ДСБ и ЗНС, той насочва симпатиите си към ДПС. От движението през 2017 г. го включват в листата си за парламентарните избори. Милев заема престижното второ място, което е знак, че в партията оценяват неговите качества.

 

След като не се класира за парламента, през 2019 г. Милен Митев е кандидат на ДПС на кметските избори в Тетевен. Неуспехът да спечели народната любов явно води до раздяла с ДПС и днес приятелят на Маджо е принуден да се бори за място в парламента като независим кандидат.

Източник: Уикенд, crimesbg.com