Нагла, гнусна и съшита с бели конци схема за източване на и без друго окаяния роден железопътен транспорт са проспали КПКОНПИ и подчинената на президента Румен Радев Държавна агенция Национална сигурност, сочи справка в регистъра на bird.bg. За благодарност, че повече от 32 млн.лв. са изтекли от бюджета НКЖИ, бившият й шеф е назначен за служебен зам.-министър на транспорта в служебния кабинет на Гълъб Донев. 

 

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски източил над 32 млн. лв. от държавните железници

17 обществени поръчки на обща стойност 32 063 924,208 млн.лв. са били утвърдени от ръководството на Национална компания Железопътна инфраструктура в полза на частната компания “Некст Левъл Къмършъл“ ЕООД за периода 2016-2021 г., сочи редакционна проверка в регистъра за обществени поръчки: https://bird.bg/contracts/?q=202726806.. 

 

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски източил над 32 млн. лв. от държавните железници - Снимка 2

Собственици на дружеството са лицата Георги Христов Ангелов и Светослав Желязков Атанасов. От публичните данни в Търговския регистър е видно, че Георги Ангелов е съдружник с дъщерята на зам.-министър Красимир Папукчийски, Кристина Красимирова Христова, ЕГН 990109**** в “Белащица Пропъртис” ООД, което се занимава с недвижими имоти. По смисъла на закона, щерката е пряко свързано лице с бенефициент на пари от родните железници и то в особено големи размери. Най-скандалното е, че част от сумите са разписани от таткото на Кристина в качеството му на директор на НКЖИ. Преди да оглави пропитото от нечисти финансови интереси ведомство, Папукчийски е отговарял да усвояването и разпределението на средства от европейски и местни програми и проекти, в т.ч и за обществените поръчки отново в железопътната компания. Нещо повече - дъщеря му е горд собственик на “Рейл Комерс -1” ЕООД, където е била съдружничка с баща си до преди той да заеме висша държавна длъжност. След назначаването си, той прехвърля дела си на малката сладурана, която доста добре се справя с материалната страна на живота, видно от документалните й обвързаности. Идеално затворен кръг!

 

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски източил над 32 млн. лв. от държавните железници - Снимка 3

На 31.05.2021 г. Папукчийски е утвърдил с подписа си превод на 1 274 000,00 лв. към “Некст Левъл” за Доставка на клеми струнни еквипотенциални, въз основа на сключено рамково споразумение №11298/10.12.2021. На 31.03.2020 още 797 240,64 лв.са отишли към ортака на щерката в изпълнение на друго рамково споразумение. На 31.09.2021 г. сладките 5,257 млн.лв. са преведени от НКЖИ за доставка на бронзови въжета. Други 1,8 млн.лв. е лапнал през 2017 г. Георги Ангелов, отново за доставка на въжета и проводници за мрежата. За същото през 2018 г.фирмата получава 2 912 001 лв. През 2019 г. преводът е за нови 3 725 881,60 лв. През 2020 г. “Некст Левъл Къмършъл” буквално удря (молим за извинение) “г*за в тавана”, получавайки баснословните 11 116 104 лв., разбира се отново за въжета и мрежови проводници. 10 месеца по-рано, на 10.02.2020 г. съдружникът на г-за Папукчийска се облажва с 4 900 812 лв. По-дребните, шестцифрени суми изобщо не си правим труда да ги описваме, те са надлежно изредени в извадката на bird.bg, линк към която приложихме в началото на материала.

 

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски източил над 32 млн. лв. от държавните железници - Снимка 4

В търговската презентация на крупния бенефициент се казва, че “Некст левъл къмършъл" ООД – София е търговска фирма, специализирана в доставките на: Материали за контактна мрежа за железопътния и градски ел. транспорт; Изолирани захранващи и комуникационни кабели; Високо амперни (от 200А до 400А) конектори; Медни тръби и пръти; Материали за горно строене на железния път; Механизация за железопътното строителство и Други материали и услуги, свързани с железопътното строителство “Некст левъл къмършъл" ООД – София предлага пълната гама материали на утвърдени чуждестранни и български производители в областта. “Некст левъл къмършъл" ООД – София е ексклузивен представител и дистрибутор на "La Farga Yourcoppersolutions", "РОСОФ" ООД, "Rauscher & Stoecklin" AG, "Galland" SAS, "Gurmak demiryolu". 

 

На вниманието на КПКОНПИ и ДАНС: Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски източил над 32 млн. лв. от държавните железници - Снимка 5

Как и защо Министерството на транспорта допуска директорът на НКЖИ (и настоящ зам.-министър) Красимир Папукчийски да разписва договори за десетки милиони лева в полза на съдружника на дъщеря си, е въпрос, за който призоваваме компетентните органи начело с ДАНС и  КПКОНПИ да дадат незабавен отговор. Проверка за подобни недопустими по смисъла на закона (и нямащи нищо общо с етиката и морала) обвързаности е елементарна и се прави с буквално няколко клика на мишката. Възможно ли е очите на контролиращите да са били широко затворени с процент от преведените средства? Нищо чудно. Припомняме, че през декември 2021 г. Папукчийски бе уволнен от поста директор на НКЖИ по подозрения за умишлено нагласяване на търг за 300 млн.лв. в полза на конкретни фирми, зинали да се облажат от модернизацията на жп отсечката Перник-Радомир. Как и защо подобна личност е назначена от премиера Гълъб Донев да контролира транспорта в Р България, също е прелюбопитно.

 

Дали компанията освен бенефициент е и своеобразна пощенска кутия, трябва да кажат от НАП и финансовото разузнаване. Разполагаме с данни, че Папукчийски е в тесни, доверителни отношения с други две ключови за системата на БДЖ фирми. Едната е “Гигастрой”, собственост на бившия директор на НКЖИ Димитър Гайдаров, за когото се смята че е “баща” на нашия герой по отношение на лошите практики във влаковия бизнес. Другата е “Трансстрой” Варна Пламен Станимиров, който е негов бивш работодател. През въпросните строително-транспортни мастодонти минавали всички нерегламентирани подаръци, или нека да сме по-уважителни, всички материални стимули, дадени в знак на добри чувства към Папукчийски. Тези подаръци били с цел да го накарат да погледне с добро око на бъдещите кандидати за обществени поръчки, концесии, рамкови договори и въобще за всяко перо, от което може да паднат държавни пари. Според информаторите ни, всеки желаещ да говори по бизнес с ексшефа на НКЖИ, трябвало да задели сумата от 1 млн.евро. Без уговорки и гаранции за резултати, само за да имат късмета да разменят ценни и мъдри мисли с всевластния чиновник.

 

Давайки си сметка колко голословно звучат твърденията ни, бихме желали да информираме ДАНС, КПКОНПИ, и най-вече Главния прокурор на Р България, че нашите източници настояват двама, посочени от тях граждани, да бъдат разпитани и да дадат показания, придружени с аудиозаписи, за това как са били брутално изнудвани от Папукчийски за пари.

 

И за да сложим все пак някакъв оптимистичен финал на разследването, сме длъжни да похвалим зам.-министър Красимир Папукчийски за това, че семейството е сред ключовите му житейски приоритети. Съпругата му д-р Надежда Меразчиева (с която по наши данни живеят разделено) пък има лиценз от НКЖИ да отговаря за дезинфекцията в системата на железопътния транспорт. Сладка дейносн, в която ежемесечно потъват “цял кош” държавни пари докато влаковете са все така мръсни и смърдящи, а гарите - запуснати и мрачни. За ужас на бедния български народ, броящ стотинки за жп-билетче.

Източник: crimesbg.com