Каварна ще изтегли 24 млн. лв. кредит с лихвите, който ще връща в продължение на десетилетие.

 

В града обаче се питат на кого са нужни тези пари, още повече, че за да се върне заемът от новата година таксата за смет скача със 7%. Така или иначе решението е прието единодушно от Общинския съвет и под строй в края на миналата година, въпреки, че обществото роптае.

 

Мълвата носи, че част от общинарите са получили мутренски заплахи преди гласуването, но не събрали кураж да се оплачат в МВР и прокуратурата, а вместо това предпочели да склонят глава, за да си нямат неприятности.

 

На кого в Каварна са необходими 24 млн. лева?

Все пак споменът за пребития кмет на с. Белгун – Благомир Станев в офиса на ГЕРБ, е много свеж – от 2021 г.

Заради малодушното гласуване обаче малката община ще връща по 2.6 млн. лв. годишно.

И понеже според решението заемът ще бъде връщан със собствени средства, юристи се чудят как точно ще се случи това, тъй като съгласно законът община Каварна според бюджета си от последните три години може да плаща едва по 1 млн. лв. от собствени приходи. Интересно е и дали ще се намери банка да отпусне този заем, затваряйки си очите, за да подпише крайно съмнителния договор.

 

Ако това все пак се случи, то би трябвало и кметицата и банката незабавно да станат клиенти на прокуратурата. Тук е мястото да отбележим, че градоначалникът на Каварна – Елена Балтаджиева използва петима столични адвокати и от Варна, въпреки двамата назначени юрисконсулти в общината. Повече от очевидно е, че нивото им на професионална компетентност не е на нужната висота. В крайна сметка всички остават с усещането, че е въпрос на живот и смърт да се усвоят милионите, а след това да става каквото ще.

 

Според официалната версия 3.5 млн. от заема ще отидат за ремонт на градския парк, който съдейки по сумата е с размерите на Сентръл парк, но в действителност далеч не е толкова огромен.

 

Освен това кметицата ще запретне ръкави и ще изгради канализация с дължина 380 м., за която е предвидила по 7 800 лв. на метър. Експерти от бранша отбелязват, че тези цени са световен рекорд в строителството.

10 млн. лв. са отредени за ремонт на пътя от града до морето, нищо, че този път е направен по времето на соца и е проектиран така, че по него да се движат тежкотоварни камиони. Освен това за толкова години пътят не е мръднал. Лошото е, че за да оправдаят усвояването на тези 10 млн. лв., няма да им мигне окото да го разбият.

 

Макар цялата община да е наскачала срещу обсъжданията за тегленето на заема, се е намерил и един много важен фактор, който да го защити – областният управител Здравко Здравков. Преди да стане големец, той се е подвизавал в сферата на растителната защита, иначе минава за кадър на БСП, но се завъртял и около Стефан Янев. Наскоро се появил и сред учредителите на новото ляво обединение, което заседава в НДК.

 

Макар получените от него няколко писма, в които се посочва защо заемът ще се окаже пагубен за Каварна, очевидно Здравков е много зает и изобщо не ги е отразил. При това авторите не са анонимни и не се крият. Един от тях е кметъла Цонко Цонев.

 

Все пак Здравков е изпратил един единствен отговор – до Кремена Евгениева. Така и не става ясно обаче защо областният нарича сигнала й „жалба“. Юристи посочват, че това не е техническа грешка, а нарочна такава, за да може сигналът да бъде оставен без разглеждане.

Компетентни разкриват, че сигналът е за злоупотреба с власт и корупция, лошо управление и незаконни действия на кметството в Каварна. Разбира се Здравков не намира никакви нарушения в това да се изтеглят 24 млн. лв. В отговора си до Евгениева той посочва, че това не я засяга пряко, очевидно пропускайки факта, че такса смет скача с цели 7%.

 

Още по-скандално е, че почистващата досега фирма Титан е прогонена и за града вече ще се грижи общинска фирма, начело на която е братовчед на Балтаджиева. Очевидци разкриват, че само допреди няколко дни кметицата категорично е отричала, че такса смет ще бъде повишена.

В града вече се пишат жалби до Върховна касационна прокуратура за превишаване на правата от страна на Здравков.  Не са малко тези, които подозират, че около областния управител се плетат сериозни корупционни схеми.

Източник: crimesbg.com, Уикенд