Оказва се, че редица подсъдими с електронни гривни за проследяване бягат тайно от домашния арест срещу тлъст подкуп за служители от върховете на ГДИН.

 

Откакто контролният център за наблюдение на обвиняеми с електронни гривни е в сградата на ГДИН, „личната резиденция“ на шефа на дирекцията Ивайло Йорданов, тарифите за напускане на адреса на местоживеене, тоест бягство от домашния арест, без да се отчете сигнал за нарушението, са скочили тройно.

 

„Всичко отива в джоба на директора, да не забравяме, че. под радиочестотно наблюдение е и милиардерът Васил Божков-Черепа“, намеква запознат. По думите му дивата корупция в системата на затворите е повод на 6 октомври, петък, работещи в ГДИН да се съберат на пореден протест и искане оставката на Ивайло Йорданов. През месец май служители на

Централния софийски затвор участваха в протест, който се проведе на регионален принцип в цялата страна след решение на УС на Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ). Целта на протеста беше да накара политическото и професионалното ръководство на ГД „Изпълнение на наказанията“ в лицето на Ивайло Йорданов да обсъдят и договорят със служителите и ССЗБ решения на проблемите в сектора и по-високо заплащане.

 

Вместо да преговаря обаче, шефът на ГДИН Ивайло Йорданов уволни председателя на софийското дружество, а други 84 служители подложи на разпити и унижения, с което показа, че не зачита правата на своите служители, срещу други от тях скалъпи дисциплинарни производства и дори се стигна до уволнение на член на синдиката – служител на експертна длъжност в затвора в Кремиковци. Причината бе (забележете), че отправял неприлични предложения под формата на чатове във фейсбук пространството на своя колежка, която пък била роднина на главния директор“.

Това било в пълно противоречие на законовите норми и създавало абсолютен хаос. Хаос обаче създаде и поредното второ уволнение на шефа на “Кремиковци”, който бе е отстранен за това, че накарал колежка да си върши професионално работата и да следи за правилното протичане на корекционния процес с лишените от свобода.

Мацката, накарана да работи, побързала да се оплаче на главния директор, защото също му била роднина, а той от своя страна предприел крути мерки и отстранил шефа на пандиза в Кремиковци.

 

Докога по роднинска линия ще се управлява системата за сигурност в затворите, питат представители на синдикалното дружество и докога ще бъдат тъпкани членове на синдикалната организация? Синдикатите апелират за активност и солидарност с планираните действия за протест срещу шефа на ГДИН Ивайло Йорданов на 6 октомври пред „личната“ му резиденция – сградата на ГД „Изпълнение на наказанията“, която е превърнал в хан, лъхащ на алкохол и скара-бира. Победата в този митинг ще бъде важна не само за членовете на ССЗБ и синдикалните представители, които бяха уволнени през септември, но ще има по-широки последици по отношение на социалния диалог и спазването на правата на синдикалните членове, които са важен елемент от системата за сигурност.

 

Служителите са обезпокоени, че директорът на ГДИН Ивайло Йорданов изобщо не се съобразява с европейските и международните правила и принципи по отношение на свободата на сдружаване и с действията си недвусмислено цели неблагоприятни последици за членовете на синдиката. Действията на Йорданов застрашават самото съществуване на Синдикат на служителите в затворите в България, а сплашването към членовете на синдиката е насочено към възпрепятстване свободното упражняване на синдикални функции. Или с други думи, превантивно представителите на синдиката и неговите поддръжници да имат „едно наум”, че цялото ръководство на ГДИН в по-голяма част е насочено към членовете на синдиката, които могат да бъдат включвани в черни списъци, наказвани, понижавани, премествани или уволнявани в резултат на законна синдикална дейност.

 

За целта се следят коментарите в социалната мрежа „Фейсбук” на членовете на синдиката, като за подобен коментар е наказан също синдикален деец от „Кремиковци”, който спечели делото си за незаконното наказание пред Административен съд – София град. Синдикатът се е обърнал за помощ и подкрепа до всички национални и европейски институции, а министърът на правосъдието Атанас Славов следва да уволни и отстрани от държавнически пост този пореден самозабравил се „директор” на държавна хранилка.

 

На кого плати Васил Божков за свободата си?

 

Скандалите в ГДИН не свършват с безобразията на шефа. Наскоро гръмна новината, че подсъдимият за ССЗБ Ивайло Григоров – Иво Синдиката, е пораснал в йерархията. Проверка в сайта на Министерството на правосъдието, което е шапката показа, че компрометирания шеф на ССЗБ Иво Синдиката е назначен отново за инспектор в сектор „Охрана и сигурност в затворите и арестите“. Ивайло се прочу печално с това, че „усвои“ 20 000 лева от синдикалната каса, за което има образувано дело и проверка в прокуратурата и Районния съд в Пазарджик.

 

Безобразията в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ продължават с друг човек, опасно близък до шефа Ивайло Йорданов - т.нар. Жоро Сатъра. Зад страховития прякор се крие началникът на надзора Георги Христов, който е оставил определени топ пандизчии да правят каквото си поискат, най-вероятно срещу някакви „стимули“. Има сигнали от затворници, че Жоро Сатъра провежда наказателни тараши, като прави погром в килиите на избрани от него и за назидание на останалите лишени от свобода. Едната от тези килии е на пернишкия убиец Станислав Ангелов – Сиси, към когото Сатъра имал лично отношение и не го криел. Това било ясно на всички в затвора – както на лишените от свобода, така и служители.

 

Друга издънка на Георги Христов е, че толерира побоищата и не полага никакви усилия за предотвратяването им. Пример за това е строител, лишен от свобода, който пребил затворник от турски произход с метален прът. Въпреки че имало докладна записка за мелето, разиграло се в центъра на затвора пред десетки свидетели, Жоро Сатъра не придвижил документа нагоре по веригата, защото нападателят бил негово протеже.

Източник: Уикенд, crimesbg.com