Съдията от Районен съд Луковит Владислава Цариградска, виден активист на ССБ и отскоро повишена в Окръжен съд Плевен, не слиза от екрана в последните дни, за да обяснява за мафията в съдебната система. Тя обаче умишлено винаги пропуска тирето и фамилията на съпруга си - Бировска.

Владислава Цариградска се залюбва с плевенския гангстер Марио Бировски в средата на 90-те години на миналия век. Тогава Марио, заедно с брат си Ивайло, боксьори от плевенския боен клуб „Спартак”, се заселват във Варна, тъй като са издирвани от полицията в родния си град.

Братята, заедно с техните сподвижници Камен Балбузанов – Куката и Валентин Георгиев – Жълтия, са подсъдими по първото дело за рекет в България. През 1991 г. бандата започва да рекетира за пари собствениците на оборотни заведения в Плевен. Групата нахлува в бар „Уест“ и започва да троши инвентар, да бие клиенти и персонал. По този повод е образувано досъдебно производство и вкарано в плевенския съд. Разбирайки, че ще бъдат осъдени, братята се укриват от плевенското правосъдие чак във Варна и там започват да водят бурен светски живот.

Бокса е дружка с Митьо Очите

В морската столица издирвания от МВР рекетьор Марио Бировски се залюбва с местната красавица Владка Цариградска, двамата вдигат тежка сватба, на която присъства целия крими контингент. На венчавката пируват Митьо Очите, Камен Куката, варненския наркобос Иво Гела и други знакови гангстери.

Малко след като става г-жа Бировска, варненката Владислава завършва право и странно как автоматично става младши съдия, а по-късно и съдия в Районния съд в Луковит. Твърди се, че идеята за това е на нейния кум – плевенският бомбаджия Валентин Георгиев – Вальо Жълтия. По това време Жълтия живее на семейни начала със съдийката Весела Сахатчиева. В края на 90-те години на миналия век магистрат Сахатчиева е обвинена, че е оказвала влияние върху прокурори от Плевен и региона да не арестуват Вальо Жълтия за серия от бомбени атентати и убийства.

След като през 2003 г. в Плевен показно е ликвидиран босът на проституцията в града Марио Иванов, братята Ивайло и Марио Бировски, заедно с приближения си Вальо Жълтия, се изнасят към Испания. 

В последните години Боксовете имат интереси в земеделието и в покупката на имоти. 

„Публична тайна е, че братята Ивайло и Марио Бокса стояха зад бомбените атентати срещу футболната легенда от Плевен Пламен Гетов. Те взривиха и бара му, и конюшната му през 2000 г. Тогава братята се спасиха от наказателно преследване, а го отнесе само Вальо Жълтия. Когато Пламен Гетов се отказа от бизнеса с коне, Марио Бокса откри ферма за коне в село Опанец…”, припомнят познавачи на плевенския ъндърграунд.

Източник: lupa.bg