Само ден, преди ВСС, чийто мандат отдавна е изтекъл, да реши, че може да се захване с избора на главен прокурор, синът на Цветинка Пашкунова – Николай, е назначен за началник на кабинета на министъра в правосъдното министерство. Вероятно е случайно съвпадение, но майката на младия юрист, е член на ВСС и говорител на съдийската колегия. Тя е от твърдото мнозинство, гласували, че изборът на нов главен прокурор може да започне, въпреки съмненията на юридическата общност в страната заради изтеклия мандат на ВСС. 

 

Николай Пашкунов заема поста, след като предшественичката му Михаела Мечкунова стана служебен зам.-министър на правосъдието. Тя е бакалавър по философия от ЮЗУ „Неофит Рилски“ от 2011 г. и магистър по право от същия университет от 2013 г.

 

В  биографията на Николай Пашкунов, публикувана на страницата на министерството, е посочено, че е бакалавър по право в Хагски университет по приложни науки, магистър по философия в Кеймбридж и има диплома по право и от университета във Велико Търново. Той е трупал опит за по година в две различни ведомства.

Николай Пашкунов

Цветинка Пашкунова

Подвизавал се е като експерт в отдел „Правен“ на „Летище София“, докато е държавно и в Конституционния съд. Пет години е бил старши асистент по закрилата във Върховен комисариат за бежанците към ООН. Изкарал е и година в Комисия за противодействие на корупцията.

 

Братът на Николай – Георги Пашкунов, също е юрист, завършил е право в УНСС. Той работи като следовател. Бащата на тези амбициозни младежи Стоил Пашкунов също работи като държавен инспектор в правосъдното министерство до преди няколко години, по време на служебните кабинети.

 

Бил е над 10 години зам.- директор на Националния институт на правосъдието, в който както е известно се обучават всички бъдещи съдии и прокурори. Резултатите от тяхното обучение вижда всеки, който има досег до системата, която от години е обвинявана в липса на професионализъм и корупция.

 

Стоил Пашкунов, който е експерт по международно авиационно право, е заемал и други престижни постове, но в авиацията, което явно не му е попречило след това да се захване с обучение на бъдещи магистрати. Работил е в авиокомпания „Балкан“. Като студент е бил стюард, което му е дало възможност да пообиколи света, докато българите не можеха да отидат в Петрич без открит лист.

 

След като взема диплома по право, Пашкунов за кратко е прокурор, но бързо става юрисконсулт и мениджър на авиокомпания „Балкан“ в Дубай. След това е регионален представител за Обединените арабски емирства, Индия и Малдивите. Издигнал се е и до шеф на Летище „София“ през 2001 – 2005 г.

Източник: Уикенд, crimesbg.com