Има двама българи на кораба, единият от които е капитан. Към момента това е непотвърдена информация. Това заяви в ефира на Нова тв вътрешният министър Калин Стоянов.

„Видях, че в много медии пише, че българите са трима, ние към момента имаме информация за двама“, каза той.

Лора Крумова обаче реши, че няма да щади вътрешния министър и стреля смело с него с въпрос защо по време на протестите е бил на кино, а не на терен:

„Това къде съм бил аз в момента на протестите, не мисля, че е важно. За мен е важно, че съм бил в непрекъснат контакт с хората, които водеха операцията на терен

"Добре, че не сте били на кръчма поне, а на културно мероприятие.

"Ако някъде в България се извършва тежка операция, трябва ли да присъства министъра или просто да е директорът на болницата там. Къде е бил тогава кметът на район „Средец“, където се проведоха сблъсъците? Ако хората не знаят, аз ще ви кажа, беше на няколко метра от мен“, каза той.

„Никога министър не е присъствал на такова мероприятие“, добави Стоянов.

Крумова  обаче му припомни, че премиерът е бил разочарован от него:

„Чух се в петък рано с него и му дадох информацията, която бях получил от ръководителите на терен. Според тях за ситуацията, до която се стигна, МВР се е справило“, каза той.

Лора Крумова притисна шефа на МВР, такава бомба за Кирил Петков България не помни

„После видяхме клиповете, на които се вижда евентуално превишаване на правата на полицейски служители. Обявявам се против това. Лицата са идентифицирани. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са нарушили правата си“, заяви вътрешният министър.

„Категорично аз и професионалното ръководство не толерираме подобен тип поведение. Извършва се проверка от ГДНП и с тях, ако се съберат данни за извършено престъпление, ще бъде сезирана и прокуратурата. Уверявам ви, че всеки превишил пълномощията си, ще понесе своята отговорност, включително и наказателна такава. Искам да благодаря на всички служители, които рискувайки живота си, не допуснаха човешки жертви“, каза той.

„Според мен това е едно прибързано решение – да уволнят заместника ми. Това е човек, на когото много разчитах. Той е част от политическото ръководство. Не трябва да забравяме, че действията на терен се ръководят от професионалното ръководство“, каза той в укор на действията на премиера.

Стоянов отново се извини на столичани за това, на което са станали свидетели.

„Тълпата искаше да стигне до стадиона. Искаха да влязат и в спортното министерство. Действията ни бяха адекватни“, заяви министърът.

Според него МВР се е справило в тази конкретна вечер, но има индивидуални случаи, където може да има превишени права. Той отново призова да се изчака резултат от проверката.

Не е редно да получавам оценка от хора, които дори не знаят какво означава абревиатурата на МВР. Не визирам премиера, а на хора, които се изказваха в събота“, заяви Стоянов.

По думите му в понеделник ще има среща между Денков, него и Мария Габриел: „С нея съм говорил само по телефона. Оставка не ми е искана от премиера. Оставката ми е искана от Кирил Петков. Тя е поискана от човека, с когото единствено разговарях и който в продължение на два дни ми се молеше да стана шеф на МВР.

Аз бях водил само разговори с него. Питайте него защо ми се молеше. Аз многократно му отказвах. След като приех предложението му реално, му заявих, че не искам никой по никакъв повод да се меси в дейността на МВР. В последствие се направиха няколко опита за вмешателство и ето го резултата – искат ми оставката“, каза Стоянов.

„Не казвам, че ми е оказван натиск, а просто опит за вмешателство в работата на МВР – как трябва да работи то и с кого“, каза силовият министър и според него исканата му оставка сега е именно заради това.

„Мероприятието от четвъртък е просто причина и повод“, заяви той, но бе посечен от водещата:

„Но вие неми казвате истината. Дайте крачка назад и ми кажете честно нещата. Кой направи опит за натиск, за какво. Искам конкретика“, пита тя.

Той обаче не пожела да каже конкретни имена, а просто каза, че са искали от него да повиши хора, които и в момента са в системата.

„Не приех, защото аз поставих условие още от началото, че аз си избирам екипа“, каза той.

„Оставам на поста, защото считам, че аз и хората, с които работя, се справяме добре. Не допуснахме и онзи ден човешки жертви“, повтори Стоянов.

Източник: blitz.bg