Шефът на охраната на Васил Божков – Черепа, Веселин Балтов, който е и негов личен килър според прокуратурата, е част от схемата за спасяването на богатството на олигарха, който духна в Дубай.

 

След като разследващите се разсейват удобно, Балтов се сдобива с няколко от най-мощните фирми на боса си, на чието име се водят имоти и банкови сметки за стотици милиони левове. По този начин е невъзможно дружествата да попаднат в делото за конфискация, което КПКОНПИ води срещу Черепа.

 

За капак, след една от сделките, в които участва гардът Балтов, държавна компания е ощетена с огромни суми. По този случай е подаден сигнал в прокуратурата още през миналата година, но така и не се е чуло Веселин Балтов да се е сдобил с поредно обвинение.

Можем обаче само да гадаем дали за пореден път някой е проявил безхаберие или пък десетките прокурори и висши ченгета на заплата при Черепа, са потулили всичко.

Факт е обаче, че резултатът е видим – БДЖ губи контрол над огромен апетитен терен в центъра на София.

 

Личният килър на Васил Божков – Черепа му помогна в жестокото ограбване на държавата

Скандалната схема, в която участник е килърът Веселин Балтов, е реализирана чрез създадената през 2004 г. дъщерна фирма на държавните железници „БДЖ-Трансимпекс“. След

изричното разрешение на тогавашния министър на транспорта Николай Василев БДЖ се сдружава с компанията на Васил Божков ,„Трансимпекс”, като идеята е съвместното дружество да поеме ремонта на електрическите локомотиви. „Шкода“. База трябва да стане затвореният година преди това Локомотивно-вагонен завод зад Централна гара в София. Следвайки министерското указание, железниците апортират халетата на завода и терен от 68 декара, а фирмата на Черепа обещава да осигури средства, с които да се възстанови дейността на предприятието давало само няколко години преди това работа на близо 7000 човека. Макар още по това време държавните терени да са оценявани от брокери на десетки милиони евро, според правителствената оценка те струват само 1.8 млн. лв. Така срещу апорта си БДЖ получава 35% от акциите на „БДЖ-Трансимпекс“, а със своите 3.4 млн. лв. в брой Васил Божков прилапва останалите 65% от дяловете в съвместната фирма.

 

Още тогава журналистически разследвания гърмят, че държавата е жестоко ограбена от Черепа. Правителството на НДСВ, в което Васил Божков има огромно влияние, контрира, че идеята не е върху терените да изникнат блокове, а да се възстанови работата на завода.

 

Затова и оценката на земята била толкова ниска. Както често става у нас, между думи и дела, поне що се отнася до държавата, рядко има съвпадение. Едва ли е изненада, че железопътният завод така и не започва отново работа, а благодарение на контролния си дял 65% от акциите в „БДЖ-Трансимпекс“ Васил Божков може да си прави каквото си иска, игнорирайки държавата.

 

Така през 2019 г. става ясно, че халетата в запустелия завод са сринати, а работници на място обясняват, че разчистват терена, за да се отвори място за огромен затворен комплекс с жилища. Новината, че БДЖ чрез дъщерната си фирма влиза в имотния бизнес, е огромна изненада за ръководството на железниците. От там продължават да твърдят, че имат ланове да отворят отново предприятието.

Оказва се, че от държавните железници не зависи нищо, след като Васил Божков е успял да постави само свои хора в управлението на „БДЖ-Трансимпекс“.

 

Намерението на олигарха да изтъргува апетитните терени за жълти стотинки на своя фирма, с което БДЖ ще загуби десетки милиони евро, са спрени заради избухналия скандал с неплатени данъци на неговите лотарии.

След като Черепа бяга в Дубай, през лятото на 2020 за аферата с „БДЖ-Трансимпекс” и срутените без разрешение халета на бившия завод се сеща и прокуратурата. Три години по-късно резултати от разследването на Върховна административна прокуратура няма. Скандалът бързо се забравя, за да избухне с нова сила през 2022 г.

 

Междувременно Черепа назначава за свой представител в „БДЖ-Трансимпекс” шефа на охраната си Веселин Балтов. Действайки от името на своя бос, Балтов успява да изтъргува акциите му във фирмата на бизнесмена Илиян Филипов, който е собственик на най-голямата транспортна фирма в България. Според запознати цената е няколко десетки милиона. Прилична възвращаемост за вложените някога 3,4 млн., за сметка на държавата, която отново ще пие една студена вода.

 

Новият собственик Илиян Филипов, който има и мощен строителен бизнес, бързо опитва да си възстанови дадените на Васил Божков пари. Без да си прави труда да уведоми другия акционер в лицето на БДЖ, бизнесменът, който в началото на 2022 г. вече е станал и част от ръководството на „БДЖ-Трансимпекс”, решава да създаде нова дъщерна компания – „Капитол билд инвест”. В нея набързо са прехвърлени 49 декара от терените на бившия железопътен завод.

 

По една случайност парцелът е в съседство с огромния затворен комплекс с апартаменти и офиси, който Илиян Филипов вече строи зад Централна гара-София. Това позволява бъдещо разширение на комплекса, а печалбите от продажбата на апартаментите са над 100 млн. евро, изчисляват брокери. Дребна подробност е, че държавата и БДЖ едва ли ще видят нещо от тези огромни пари, обяви миналата пролет тогавашният транспортен министър Николай Събев. Негови подчинени алармираха, че не са били уведомени за прехвърлянето на 49-те декара в новата компания, което си е класически случай на измама. Събев допълни, че е подаден сигнал до прокуратурата за силно занижената цена на златния парцел. Отделно ще се иска и разследване как Черепа, а след това и наследникът му са овладели пълния контрол върху смесената фирма.

 

„Съветът на директорите на „БДЖ-Трансимпекс" е приел „пазарна" оценка на имота от 60 евро/кв. м, докато в действителност цените на терените в района са не по-ниски от 350 – 400 евро/кв. м. Така щетата за БДЖ в случай, че измамата беше финализирана, може да се оцени на около 16 млн. лв.", обявиха от транспортното министерство.

 

Събев  побърза да публикува съобщението на министерството в своя фейсбук профил и написа:

И аз излизам на протест - срещу зверското оплячкосване на държавата. Надявам се прокуратурата да е съюзник“. Година по-късно развитие по случая няма, а наследилите Николай Събев министри на транспорта и шефове на БДЖ забравиха за многомилионната афера. Защо, само те си знаят. Запознати твърдят, че върху златния терен върви усилена подготовка за наливането на бетон.

 

Всъщност далаверата с „БДЖ-Трансимпекс" далеч не е единственото участие на Веселин Балтов в спасяването на богатството на Васил Божков-Черепа. След бягството си в Дубай олигархът набързо прехвърля на своя охранител десетки свои фирми, на чието име се водят хотели, казина и други скъпи имоти. Промяната в собствеността (колко е реална е друг въпрос) позволява на Божков да изпревари запорите от прокуратурата и КПКОНПИ, спасявайки от конфискация огромна част от своето богатство.

Самият Васил Божков преди време се похвали колко са ценни фирмите, които прехвърля на своя охранител. В опит да се изкара честен гражданин той публикува във фейсбук справка на НАП, че е платил общо 11 295 285 данъци за 4 години – от 2016 до 2019 г.

От документите се разбра, че данъците са за получени дивиденти от негови фирми, които после прехвърля на Балтов. Като се има предвид, че облагането на дивидентите е със ставка 5%, може да се пресметне, че за 4 години Черепа е прибрал 226 млн. лв. от спасените си от конфискация фирми.

 

Васил Божков трудно може да избере по-подходящ човек за свое подставено лице, твърдят хора от подземния свят. От десетилетия бившата барета Веселин Балтов е шеф на охраната му. От делото срещу Черепа за ръководство на организирана престъпна група за рекет, изнудвания, поръчки за убийства и изнасилвания се разбра, че Балтов е и личният килър на олигарха. Събрани улики и показания на свидетели сочат, че Божков е поръчал на своя охранител убийствата на предприемача Манол Велев през 2007 г., на бизнесмена от Благоевград Йордан Динов през 2012 г., на Алексей Петров през 2015 г. и на жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария. Освен покушенията, в задълженията на Балтов влизало и да „респектира“ хора по нареждане на своя бос. Обичайно това включва побоища, палежи на коли или взривове срещу конкуренти в бизнеса.

 

Като шеф на охраната на Черепа, Балтов отговарял и за събиране на компромати срещу политици, чиновници и магистрати. При ареста му през 2020 г. ченгетата откриха досиета със снимки и лични данни на няколко прокурори, които работят по дела на Черепа – информация и за семействата им, включително и деца, адреси и телефони.

Източник: Уикенд