Организаторите на Национален събор на народното творчество „Рожен”, са прибрали в джоба повече от половин милион лева.

 

Не е изключено това да са само част от приходите, тъй като запознати посочват, че има и доста неосчетоводени такива. Досега май няма измислена по-добра схема за бързо трупане на богатство от патриотично събитие.

 

Най-скандалното в случая е, че тези факти някак си потънаха зад патриотичните претенции на организаторите.

Как съборът е най-великото културно събитие в България, имащо за цел да обедини нацията и да запали искрата на българщината, превръщайки родопските поляни и помпозния 111-метров пилон в туптящото сърце на родината?!

 

Лъсна скандален договор за организирането на събора на Рожен

Така и не става ясно до каква степен събирането на хиляди хора на поляните на Рожен около шатри със скара и бира, и фолклорни изпълнители, е помогнало за възраждането на патриотизма. Факт е обаче, че разследваният за данъчни измами и злоупотреба с еврофондове овцевъд Симеон Караколев е направил доста добри пари. Той е и идеологът за вдигането на струващият над 1 милион лева пилон.

 

Както вече стана ясно, част от парите за пилона са събрани от „доброволни” дарения на държавни фирми по време на служебния кабинет на Румен Радев.

И още нещо скандално – един от донорите на събора е фалиралата БДЖ, която все няма пари. Няма пари и да пусне климатиците във влаковете и пътуващите се варят в собствен сос. Но пък за сметка на това има пари за дарения.

 

Срамният факт не попречи на Радев гордо да се изпъчи на церемонията по откриването на пилона, обявявайки за безродници природозащитниците, които протестираха срещу бетонирането на планината и разораването на роженските ливади от тежки строителни машини.

 

Кметът на Смолян Николай Мелемов и овцевъдът Симеон Караколев, чиято фондация „Рожен - наследство в бъдещето” неясно как успя да приватизира, организацията на събора също побързаха да се самообявят за съвременни народни будители, удобно пропускайки изникващите въпроси около събитието. А те никак не са малко.

 

Месеци преди откриването на събора, кметът Мелемов и сдружението на афериста Симеон Караколев сключват споразумение за съвместно сътрудничество. Какво пише в него, остава тайна дори и за общинските съветници в града, които многократно повдигат въпроса.

Тази потайност си има своето обяснение, разказват запознати. Оказва се, че с договора общината се задължава да покрие абсолютно всички разходи. Става дума за 130 000 лева, които са похарчени без решение на общинския съвет. На многобройните му поставени въпроси, кметът отговори, че всичко е наред, а с парите ще се финансира само фолклорната част.

 

„Приети са 350 заявки, които включват близо 4000 афериста от изпълнители от цялата страна 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи”, обясни лаконично кметът Мелемов.

 

От думите му човек може да остане с впечатление, че едва ли не хилядите изпълнители ще пътуват и спят на роженските поляни безплатно. Да, ама не. Според регламента на събора, публикуван в интернет страницата на общината, „разходите по пътуването и престоя, нощувките и храната са за сметка на участниците”.

 

Затова и противници на градоначалника са убедени, че със 130-те хиляди лева Община Смолян е поела всички разноски за издигане на сцените, охрана, осигуряване на химически тоалетни и почистване на поляните на Рожен от купищата боклуци, които хилядите гости оставят след себе си. Така за другия организатор, фондацията на видния народен будител Симеон Караколев –

„Рожен – наследство в бъдещето”, остава само да прибира приходите.

 

Хора от Смолян възмутено споделят, че още преди започването на събора, тарикатът е настоявал всички дарения от фирми и граждани да се превеждат по неговите сметки. Отделно от това фондацията отговаря за ресторантите и местата за спане. Както можем да се досетим, това не е безплатно, а изкараните пари отново потъват в частните сметки. За посетителите на Рожен са осигурени 15 импровизирани ресторанта, чиито наем за трите дни е между 10 и 20 хил. лв. При подобно кожодерство цените в тях няма как да са народни.

 

Посетители се оплакаха, че търговци ги сурвакат с 60 лева за порция от 300 гр. чеверме, кебапчето е заковано на 8 лева, а филия хляб е „скромните” 3 лева. Подобаващи са и наемите за десетките сергии за сувенири и знамена, изпълнили поляните около помпозния пилон.

По най-прости изчисления, фондацията на Симеон Караколев е прибрала над 300 000 лв. само от наеми на търговските обекти. За капак търговците масово забравяха да издават касови бележки, установи внезапна проверка на НАП.

 

„Какво правите тук, бе?! Нали като плащахме наема, обещаха, че няма да има проблеми?! Лично Румен Радев гарантирал за това”, така според свидетели се изрепчил към проверяващите един от мургавите търговци. Той бил много изненадан, че ще трябва да издава касови бележки.

Отделно за фондацията на Симеон Караколев остават и стотиците хиляди левове от въведената такса за разпъване на палатка.

 

Още преди началото на събора организаторите се похвалиха, че са осигурили палатков лагер на поляните с близо 3000 места в зависимост от мястото, събралите се патриоти плащат между 30 и 90 лева на вечер. Да припомним отново, разходите около  организацията се поемат от о6щина Смолян, а наемите и приходите са за фондацията съорганизатор. Сега остава да видим дали Симеон Караколев ще използва падналите му от въздуха над 500 хиляди лева печалба, за да си плати дълговете към държавата. А те никак не са малко.

 

Извън патриотарските инициативи и набиването на пилони Караколев се препитава с отглеждане на овце. Поне така твърди, представяйки се като шеф на „Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България”. Допреди няколко години асоциацията е сочена като изключително близка до тогавашните управляващи, подкрепяйки не една безумна инициатива на земеделското министерство и Фонд „Земеделие.

 

На упреците от останалите животновъди, че предложенията са в тяхна вреда, управляващите изтипосват Караколев, който обяснява напоително пред медиите точно обратното. По същото време асоциацията на „патриота” успява да спечели няколко европроекта за милиони левове. Как са се харчили парите по тях говори фактът, че от края на 2022 г. два се разследват от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Един от проектите е за реклама на български храни в Йордания, ОЕА и Казахстан, След разкрити- ята за далавери на ОЛАФ Фонд „Земеделие" си иска обратно платените пари.

 

От „Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България” отказват и се стига до дело. През януари тази година съдът във Велико Търново се произнася, че асоциацията трябва да възстанови 614 100,60 лв. разходи по проекта, които са източени чрез фиктивни договори. Отделно от това сдружението на овцевъда дължи и десетки хиляди левове неплатени данъци.

 

Освен държавата, претенции към Симеон Караколев има и голяма българска банка. Още преди няколко години тя запорира фирмите му „Моника 02” и „Виктор 04” заради близо 200 000 лв. неплатен кредит. Главният пилонджия на републиката дължи също десетки хиляди и на „Топлофикация, бизнесмен и голяма фирма.

 

Любопитно е и с какви хора върти общ бизнес любителят на високите пилони. В „Моника 02” Караколев е съдружник с циганина Петко Митов, срещу когото върви дело за конфискация на имуществото от КПКОНПИ. Във Велико Търново, откъдето е родом, Митов е известен като човек, който срещу някой лев на ръка и шише ракия е готов да купи всяка закъсала фирма. Днес на негово име се водят десетки дружества, източили в миналото десетки милиони левове ДДС и еврофондове. Преди да бъде разстрелян, към Митов прехвърля фалиралите си фирми и шефът на модна къща „Агресия” Александър Антов.

Източник: Уикенд