В кралство Великобритания  е факт поредна скандална промяна. Докато херцозите на Съсекс  заливат с кал роднините си зад Океана от безопасно разстояние, то кралят тъпче тези, които са наблизо.

Този път кралската немилост се стовари върху принц Андрю. Който тази година през февруари успя по някакъв начин да се пребори с обвиненията в изнасилване на 17-гоодишната американка Вирджиния Джуфре. Тя го обвиняваше, че три пъти е била принуждавана да прави секс с принца, който е любител на сексуална невъздържаност. Вярно това се случи през 2001 г, но за тези престъпления  няма давност.

Андрю се опита да докаже, че е невинен, но когато се стигна до даване на показания под клетва той се съгласи да плати 12 млн. лири на жертвата. Още тогава през  януари кралицата бе още жива и го лиши от всичките му титли и военни звания.

А сега новият крал отиде още по-далеч. Чарлз назначи Камила за полковник на Гренадирската гвардия , която отговаря за сигурността на Бъкингам. Тази титла преди е носена от Андрю. А освен това изгони брат си от двореца и като бонус го лиши и от охрана. Която струваше на хазната по 3 млн.  лири стерлинги на година.

„Присъствието на принц Андрю в двореца приключи. Той не изпълнява никакви кралски задължения”, каза близък до краля човек пред известно издание.

Известен факт е, че Чарлз винаги е мразил брат си, който е с 12 г по-малък. С решението си кралят даде да се разбере, че съперничеството им е приключило с безусловната победа на големия брат.