Допитване до американската фирма показва, че тя няма офис в България

Хората с право казват, че докато има балъци, ще има и мошеници. Разбира се, никой не се поддава на измамни илюзии, ако не е в безизходна ситуация. Така е и с увлечението и предоверяването на секти, пирамидални структури и окултисти. Въпреки това редица журналистически материали имат за цел да разкрият истината за някои измамници, които грозят наивните нуждаещи се от пари и морална подкрепа в тежката битка с безработицата, безпаричието и безперспективността на живота си. Такива са подбудите и на авторите на публикацията в „Блиц”, които нищят темата „Хебалайф”. Разкритията, които прави, са всъщност на основата на фактите, изнесени от журналиста от бТВ Стоян Иванов. За да направи своето разследване, Иванов се внедрява, заедно със своя колежка в структурата. Така установяват, че за близо 2 десетилетия дейност у нас, нейните служители, представящи се за работещи за компанията, „зарибяват” лековерни наши сънародници никой не им е потърсил отговорност за липсата на лиценз и разрешителни. Оказа се, че те работят в България абсолютно незаконно. Хората, които органидират т.н. семинари и прокламират милиардите, постъпващи в касите им от суперпечалби, както и Нобеловите лауреати, издигнати от средите им, са по-скоро мит. Всъщност печалбите може и да са реализирани, но с измама. Любезните представители на фирмата всъщност според разследващите журналисти нямат нищо общо с марката.

[caption id="attachment_55610" align="alignright" width="220" caption="Марк Хюз"][/caption] А иначе оригиналната американска фирма, чийто създател е Марк Хюз, работи на пирамидален принцип – колкото повече кандидати за работа и здравословно отслабване присъединиш към системата, толкова повече те ценят от сектата и се издигаш в йерархията.

Нещата щяха да си се движат безпрепятствено, ако все повече не се надигат гласове на ужилени. Засега територията на противостоенето на фирмата е само интернет.

Препатили предупреждават, че не трябва да се отзоваваме на следната обява:

„Работа за дами, които искат да свалят килограми, започване веднага, доход – 400 ЕUR”

Веднага като си снесете всичката лична информация, ви канят на семинар. Новопостъпилите заплащат за удоволствието 120 лева.

От какво печели фирмата? Продуктите за отслабване и здраве имат впечатляващи цени - 50 лева за лечебен чай, 80 лева за прах - заместител на храната.

Медиите, разследващи случая, предупреждават:

„Договорът, който се предлага от фирмата, е на руски език, което според законодателството ни го прави невалиден у нас. На хвърчащия лист липсва името на компанията, която подписва с дистрибутора. Оказва се, че т. нар. дилъри не издават и никакви касови бележки, които да документират продажбата на продуктите”.

Препатили се озовават с продукти, които никой не купува, и с заробващ дълг. Други са продали апартаментите си.