Два повече от разкошни имота, при това на възможно най-хубавите места в столицата, притежава московското кметство.

Става въпрос за т.нар. „Дом на Москва“, разположен точно срещу храма „Св. Александър Невски“ и руското училище, намиращо се на ул. „Св. Наум“ 36.

Въпросните гореспоменати две сгради стават притежание на Москва по силата на замяна, зад която стои споразумение, подписано на 28 януари 1998 г. за икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между руското правителство и Столична община.

Тогава е взето решение да бъде изграден Дом на Москва в София и обратно – Дом на София в Москва. По този начин съвсем легално руснаците заграбват два прекрасни имота на пъпа на столицата ни. Далеч обаче не може да се каже същото за имотите, които те прехвърлят на София. 

През март 2001 скандалната заменка е бетонирана с договор, под който стои подписът на тогавашния градоначалник на Москва – Юрий Лужков, а кмет на София по онова време е големият демократ и седесар Стефан Софиянски. 

Емблематичната сграда на „Раковски“ 92 е с разгърната площ от 1498 кв. м. и застроена площ 749 кв. м. Има 17 стаи на първия и 13 на втория етаж, а таванът е с две помещения. 
Само да отбележим, че в историята е записано, че въпросната сграда е третата обществена сграда, вдигната в София, веднага след Освобождението. 

Посолството на някогашния СССР обитава зданието до 1977 г, а през следващата година тя е обявена за историческа и архитектурна културна ценност с категория „национално значение“.
По същото време по силата на решение на МС, сградата е върната на българската държава, която пък я прехвърля на столичното кметство.

През 80-те години на „Раковски“ 92 е инсталиран „Музей на българо-съветската дружба“, след което зданието е дадено на БАН.
Накрая по времето на Софиянски бива харизана на руснаците за Дом на Москва.
През 2003 г. по време на честванията на 125-та годишнина от Освобождението, той лично развежда в това здание кремълския диктатор Владимир Путин. 

Към днешна дата прагматично сградата е дадена под наем и в нея се помещава изискан ресторант. Освен това този адрес е послужил за регистрация на десетки фирми с руско участие. 

Във втория имот, който кметството на Москва е получило по времето на хитрия Юрий Лужков и уж обиграния Софиянски, който успя да излезе чист от десетки корупционни скандали, се помещава руското училище, както стана ясно по-горе. Този имот също е с впечатляващи размери. Не е известно за тези имоти да е платен и лев данък от руснаците, а срещу това страната ни получава едно огромно нищо. 

Това, което руснаците са отпуснали на София е административна триетажна сграда и гараж от 130 кв. на „Ленинградски проспект“ 20, където от години се помещава българският културен институт в Москва. Земята под сградата и гаража обаче са дадени на Столичната община с договор за аренда за 49 години. 
Другият столичен имот в Москва е помещение от 173.50 кв. м. на първия етаж на сграда на ул. „Большая Дмитровка“ 8. За земята под сградата също се плаща наем, а през годините в помещението са се настанявали различни туристически фирми под наем.

Казано с други думи тази сделка е „кон за кокошка“. Дори сега, когато светът е настръхнал срещу Путин заради войната, която води в Украйна и чертаят схеми за конфискация на руски имоти, у нас никой не повдига въпроса за несправедливата замяна. Друг е въпросът, че с тези два имота далеч не се изчерпва списъка на собствеността на руската държава в София.

Да не говорим за центъра в Камчия, който също е собственост на московското правителство – за него витаят съмнения, че е шпионска база, а за частните имоти в курортите на страната… Защо ли е това мълчание?
Източник: Уикенд 
 

Кой позволи на Москва да се настани в центъра на София?