В София през нощта работата на екипите по почистване на снега не е спирала поради усложнената зимна обстановка, съобщават от Столичната община. Интензивните валежи от сняг, придружени с усилване на вятъра, продължиха през цялата нощ. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столичната община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстния път. На места са извършени и по 4 обработки. Работата продължава и към момента.

Постъпили са над 100 сигнала за паднали клони и дървета. Аварийните екипи са на терен и реагират, като към този час са почистени повече от 60 паднали клони и дървета от пътните платна. Поради обилният снеговалеж и натежала листна маса множество клони са прекършени  и създават затруднения за придвижването.

КОШМАРЪТ В СТОЛИЦАТА! АЛО, ТЕРЗИЕВ?! 35 см сняг в София, 13 района останаха без ток, улиците са блокирани. МРЕЖАТА ГРЪМНА

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета, като същата се движи от кв. „Иван Вазов” до ж.к. „Връбница”. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв. „Иван Вазов”. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв. „Драгалевци” - хижа „Алеко” и „Бояна” - местността „Златни мостове”.

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София. 

13 района в София останаха без ток заради силния снеговалеж.

Справка на "Елетрохолд" показва, че това са части от:

- Овча купел – кварталите „Горна Баня“, „Люлин“, „Суходол“ и „Мало Бучино“;
- Връбница – селата Мрамор, Волуяк, Житен;
- Кремиковци – квартал „Враждебна“ и селата Желява, Горни и Долни Богров;
- Лозенец – кварталите „Витоша“, Хладилника“, Лозенец и Лозенец-център;
- Надежда – квартал „Илиянци“;
- Студентски град – кварталите „Студентски град“, „Малинова долина“, „Витоша“;
- Младост – кварталите „Младост“ 2 и 3, „Американски колеж“ „Горубляне“;
- Нови Искър – град „Нови Искър“, селата Доброславци, Кътина, Световрачене, Балша, Локорско, кварталите „Курило“, „Изгрев“;
- Банкя - селата Иваняне, Михалково, Клисура и град Градоман;
- Витоша – в.з. „Симеоново-Драгалевци“, „Парк Витоша“, в.з. „Киноцентър“, „Бояна“; „Симеоново“, „Драгалевци“, в.з. „Малинова Долина“, м. Бункера, „Манастирски ливади – запад“, „Княжево“, „Бъкстон“;
- Искър – квартал „Гара Искър“, „Дружба 2“;
- Панчарево – селата Лозен, Долни Пасарел, Герман, Бистрица, Кокаляне, Врана, Плана, Железница, в.з. „Косанин дол“, „Панчарево“, в.з. „Ярема“, в.з. „Герман“, „Кривина“, „Парк Витоша“;
- Триадица – кварталите „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади – изток“.

Това са официалните данни от общината, а неофициално всички столичани виждат, че по-голямата част от града е непроходима. Снегорините се включиха късно в почистването, едва след полунощ, въпреки предварителната подготовка. В социалните медии постоянно се споделят снимки с блокирани улици и автомобили.

Източник: pik.bg