Оръжейните търговци също потриват доволно ръце

Както вече стана ясно, износът на оръжия не се случва директно, а чрез т.нар. трансфер за страни от ЕС, който се одобрява от министъра на икономиката (в случая Нинова) и не се нуждае от потвърждението на междуведомствената комисия. Оттам съответно оръжията се реекспортират към Украйна, но по този начин България вече няма нищо общо с тях.

Според неофициална информация тази военна помощ минава най-вече през Полша. На 28 април, малко преди 22 ч. три камиона с извънгабаритни товари минават по „Ботевградско шосе“. Час по-късно камионите са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ електрокари започват за качват зелени сандъци на самолета. Само за няколко дни това е вторият АН-124 у нас.

Кацащите на наша територия в този период самолети са руско производство и са на украинската компания „Антов“ – държавната компания за транспорт на военна техника или на свръхтежки товари. Самолетът е с внушителни размери. Единственият, на който отстъпва е най-големият товарен самолет в световен мащаб АН-222 „Мрия“ или „Мечта“ в превод от украински, който бе разрушен при боевете край Киев. След това единият от двата товарни самолета кацна и в Бургас.

Корнелия Нинова върти далавери с оръжие за Украйна, докато гледа народа в очите и лъже нагло (II част)

От страната ни машините поемат към полското летище „Жешов“, което се намира на 87 километра от украинската граница. От началото на войната по разбираеми причини това летище се превърна в едно от най-натоварените.

Народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев бе първият, който показа документи, показващи, че още в началото на април са извършени два полета от софийското летище към полското „Жешов“. Тези полети са за износ на оръжия по договор между българска и полска компания. Става въпрос за 600 хиляди боеприпаси и гранатомети. Разрешителното е дадено на 25 март, а сделката е на стойност 23.5 млн. евро.

В отговор на парламентарен въпрос на депутати от ГЕРБ, Корнелия Нинова призна, че износът на оръжие от България за страни от ЕС е нараснал близо трикратно за периода 20 февруари (4 дни преди началото на войната в Украйна) до 13 април в сравнение със същия период на предходната година. Казано с други думи 316 млн. евро срещу 117 млн. евро.

Всички са наясно, че едва ли Западна Европа се нуждае от стара съветска продукция, каквато основно произвеждат българските заводи. Тук е мястото да споменем, че страната ни е вторият най-голям донор на Киев за първата фаза от войната. Това разкритие бе направено от немската компания, специализирана в пазарни и потребителски данни „Статиста“.

Единствено Щатите са дали повече военна помощ през първия месец от руската инвазия в Украйна – 4.77 млрд. долара.

Тук е мястото да отбележим и че това далеч не е единственият начин, по който българско оръжие стига до Украйна.

Само месец, след като Стефан Янев бе уволнен, заместникът му – новият военен министър Драгомир Заков е сключил договор с Великобритания за унищожаване на стари боеприпаси и военна техника, включително и беларуски, твърдят оръжейници.

Всъщност тънката част тук е, че бракуваните военни изделия са съобразени с нуждите на украинската армия и в крайна сметка отиват натам. За три месеца правителството на Кирил Петков е разрешило износ на военна продукция за близо 505 млн. евро, което е почти толкова, колкото България е изнесла в рамките на година – около 600-650 млн. евро.

Корнелия Нинова обяви, че от 2015 година насам, България не е доставяла оръжие на Киев след постигане на Минските споразумения. Това й твърдение обаче се оборва от публичните доклади на междуведомствената комисия. Към днешна дата тя е поверила военнопромишления комплекс на началника на кабинета си Калоян Методиев, който го е взел на ръчно управление като представител на междуведомствената комисия. В качеството си на такъв е успял да усъвършенства схемите за износа чрез посредници.

Бомбата бе хвърлена от ексглавният секретар на Министерството на икономиката и индустрията Йордан Татарски. Той изпрати „кървавото“ писмо до „Позитано“ 20 с искането за партийно наказание за Нинова.

Източник: Уикенд