Всичко това се случва с благословията й, а се прави на ощипана мома

При все, че властите ни всячески опитват да заобиколят темата с износа на оръжие към Украйна, оказва се, че такъв все пак има. Доставките включват не само патрони за автомати „Калашников“, а и мини, противотанкови гранати, системи за залпов огън „Град“ за „Катюши“, картечници, ръчни противотанкови гранатомети, бронирани машини и установки за артилерийска стрелба и съответно снаряди за тях.

Родните оръжейни търговци съответно са повече от доволни, още повече имайки предвид факта, че цената на амунициите за Катюши е скочила трикратно – от 700 на 2139 евро за изстрел след първия месец на войната в Украйна.

На всеки сто милиона евро печалбата от подобни сделки със стара съветска техника е 65 милиона. Сключените договори от началото на войната са в рекордни размери – над 2 млрд. евро поръчки се приемат и то забележете – чак за следващата година. Тези разкрития бяха направени от изпълнителния директор на „Кинтекс“ ЕАД – Александър Михайлов, който бе скандално уволнен от Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова върти далавери с оръжие за Украйна, докато гледа народа в очите и лъже нагло (I част)

Той твърди, че връщайки се от Киев през Букурещ, Корнелия Нинова е договорила сделка за реекспорт на специална продукция на стойност 200 млн. евро. Според източниците на Михайлов, тази сделка е осъществена между двамата началник-кабинети Лена Бориславова и Калоян Методиев (на Корнелия Нинова). Разрешението за износа на амуниции за „Катюши“ пък е било дадено на частна фирма и то забележете – само в рамките на ден.

Преди дни Корнелия Нинова влезе в задочна престрелка с украинския посланик Н. Пр. Виталий Москаленко, който поиска с нота гаубици и ракетни системи за родината си. Нинова обаче заяви, че не е необходимо МВнР да изпраща искането в Министерството на икономиката и индустрията. „НС взе решение, че България няма да изнася оръжия за Украйна и казусът е затворен“, заключи тя.

Външно на свой ред побързаха да препратят писмото-нота до Нинова в качеството й на министър на икономиката и индустрията, под чиято шапка се осъществява износът на оръжия, но тя бе категорична, че не желае да го вижда.

Още на 25 април „Ню Йорк Таймс“ първи открехна завесата за гигантския оръжеен износ от България към Украйна. Изданието разкри, че страната ни, заедно с Босна, Румъния, Словакия и Чехия продават оръжие на Украйна през американска компания.

Матю Херинг, който е собственик на „Ултра Дифънс корп“ разкрива пред изданието, че тези държави осигуряват 90% от нестандартните боеприпаси, закупени от Пентагона.

В момента военните ни заводи работят на пълни обороти. За първите пет месеца от годината само по сметките на ВМЗ Сопот са постъпили нас 150 млн. лв. приходи. Депутатът от „Възраждане“ Иво Русчев пък уточни, че подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

Както сами се досещате това твърдение е в пълен разрез с думите на Нинова, че ВМЗ работят на загуба. Това бе и официалната причина, поради която тя уволни борда на оръжейницата.

В годишните доклади на Междуведомствената комисия за експортен контрол е неразпространение на оръжие за масово унищожение към министъра на икономиката могат да бъдат открити последните официални данни за износа на оръжие.

В рамките на пет години – от 2014 до 2019, когато е публикуван последният доклад, София е изнесла оръжия за Киев за близо 65 млн. евро, вкл. и стоки с двойна употреба. Прави впечатление, че най-голям е бил експортът през първата година – 2014. Тогава стойността е възлизала на 39 337 258 евро. Това съвпада с руската окупация на Крим през февруари същата година. 

Към днешна дата страната ни доставя оръжия за Киев, но индиректно. Прави впечатление, че от началото на войната е утроила доставките си на оръжие за европейските държави в сравнение със същия период на предходната година. Вероятно се досещате, че за малка България, това са огромни количества доставка на оръжия за Украйна.

(СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Източник: Уикенд