Общината в Балчик е вече четвърти мандат в ръцете на един управник, който напълно се е самозабравил.

 

През 2018-2019 г. кметът на Балчик се ядосал на съветниците, че не гласуват под строй за решенията, които им предлага и им орязва заплатите. Очевидно управникът ги приема за свои васали, но очевидно е сбъркал епохите.

 

По закон общинарите получават всеки месец пари, в Балчик 70% от средната брутна заплата на общинската администрация за съответния месец. Един от ощетените обаче Илиян Станоев, който е бивш председател на общината, не се примирява със своеволията на кмета и тръгва да си търси парите по съдебен път.

 

Какво се случва обаче? Магистратите по делото си дават отвод, тъй като очевидно се чувстват длъжни на кмета за нещо. Делото е прехвърлено в Каварна. Пред Темида свидетели потвърждават, че като общинар Илиян Станоев е изпълнявал стриктно служебните си задължения. За тези, които познават закона, не е голяма изненада, че тези дни съдът реши делото в негова полза.

 

Сега общината в Балчик ще трябва да заплати на Станоев 17 120, 42 лв. плюс лихва в размер на 3 081, 91 лв., както и 808 лв. такси по делото. Окрилени от това решение, най-после и останалите 19 съветници внасят искове в съда. Груби изчисления сочат, че кметството ще трябва да им брои поне 200 хил. лв., плюс хонорари за вещи лица и държавни такси.

Разбира се кметът Николай Ангелов няма да извади тези пари от собствения си джоб, а те ще са за сметка на гражданите.

 

Версията на юристите на скандалния управник е, че отрязал общинарите, понеже не бил приет бюджетът на общината през 2019 г. Той обаче е гласуван на 30 януари 2020 г. и въпреки това съветниците остават без заплатите си. Истинската причина е, че са непослушни и не гласуват това, което им казва Ангелов – несменяемият вече четири мандата градоначалник.

 

Напрежението между градоначалника и общинарите има дълга предистория.

Първото им разминаване бе във вижданията за местната Морска гара. Ангелов настоявал транспортното министерство да я прехвърли като имот на общината в Балчик. Мнозина сочат, че планът му бил след това да я продаде. Съгласно закона обаче за това е нужно съгласието на общинските съветници, а те категорично са против да се разделят с Морската гара, която е градската легенда и има дълга история.

 

Малко след това Балчик се оказва единствената община, чиито съветници бяха привикани до един на разпит в закритата вече Специализирана прокуратура. Дотам се стигна, след като Ангелов заявява на съветниците, че ще ги „смачка един по един“, ако не гласуват конкретното му предложение. В случая той поискал от общинарите да преизберат негов човек в дружеството „Тихият кът“, което е смесена компания между Балчик и курорта Албена. Фирмата стопанисва атрактивни туристически обекти край морето и със свой човек в нея кметът ще може да упражнява пряк контрол върху паричните потоци, както и върху назначенията на кадрите.

 

Освен за множеството му далавери, в чисто битов план балчишкият градоначалник се прослави в цялата страна с това, че кара една от най-скъпите служебни лимузини за над 150 хил. лева. Той дори заяви с цялата си наглост, че ако иска ще си купи и ракета.

 

Очевидно обаче въпреки щедрото харчене на общински пари, е изключително пестелив, когато трябва да плаща от джоба си. Оказва се, че е изпратил майка си и тъщата си в местната болница, където в продължение на две години ги отглеждали сякаш са в частен старчески дом.

Двете напускат клиниката, след като из града се разчува за чутовната наглост на Ангелов. Никой не вярва, че някога ще бъде дочакана справедливост след всички корупционни практики на местната власт в Балчик.

Източник: Уикенд

Кметът-феодал на Балчик напълно се самозабрави