Дъщерята на Тодор Колев – актрисата от трупата на Народния театър Албена Колева зададе публично въпроса защо Христо Мутафчиев е несменяем шеф на Съюза на артистите в България.

Тя е озадачена и от факта, че никой от гилдията не повдига тази тема.

 

Тук е моментът да отбележим, че Христо Мутафчиев заема тази длъжност в продължение на 18 години като изпревари по продължителност двамата най-дълго управлявали съюза през последния половин век – легендарните актьори Любомир Кабакчиев и Стефан Илиев, които са начело на САБ съответно в периода 1970 – 1986 и 1990 – 2005 г.

 

Как така Христо Мутафчиев се оказа несменяем председател на САБ?

В съвсем скоро време Мутафчиев ще стане най-дълго управляващият председател в 100-годишната история на Съюза на артистите. За момента първенството все още се държи от Петър Димитров, ръководил организацията в продължение на две десетилетия – от 1945 до 1965 г.

 

Несменяемият Христо Мутафчийски си позволи в тв интервю да цитира проф. Азарян и Тодор Колев като свои учители. Албена Колева посочва в профила си в социалната мрежа Фейсбук, че Мутафчиев нито е бил ученик, нито е споделял вижданията им за театър и морални ценности. Тя не крие, че случката я е изпълнила с възмущение.

 

Това я кара да зададе и въпроса защо САБ се оказа с председател, несменяем повече от 20 години, както е било по времето на тоталитаризма и дали той не е отговорен за безизходицата, в която се намира българският театър към днешна дата.

 

Постът на дъщерята на Тодор Колев бе споделен от колежката й от Народния театър и съпруга на режисьора Александър Морфов – Рени Врангова. Албена Колева и Валери Йорданов, са най-верните защитници на Морфов, който проведе протеста срещу назначаването за главен пиар в театъра на дългогодишния медиен съветник на ДПС Велислава Кръстева. От 1 март обаче Морфов е уволнен, а Кръстева напуска сама.

 

Мутафчиев, който в първите години участваше в спектакъла на Морфов „Хъшове“ публично НЕ се изказа в негова защита. Той обаче поиска оставката на вече бившия културен министър Велислав Минеков заради нападките му към артистите от Народния театър и конфликта му с директора Васил Василев.

Източник: Уикенд