Резултатите от току-що приключилия конкурс за нотариуси, са поредното доказателство, че съдебната система се превръща в семейна система.

Не може да не направи впечатление, че голяма част от получилите високи оценки, носят известни фамилии и са наследници на видни нотариуси и магистрати, а интересът към свободните места в престижната професия е огромен. Допуснатите до конкурса кандидати, са 524. Всички те се борят за едва 52 места, пръснати из цялата страна. На писмен изпит се явяват 419 души и от тях се класират едва 72-ма за устния.

 

Шеф на конкурсната комисия е Валентина Шишман, която е директор на „Човешки ресурси" в правосъдното министерство, разкриват запознати с процедурата. Както обясняват подчинени на госпожата, тя коли и беси из министерството. Валентина Шишман е украинка, а съпругът й е руснак с украинско гражданство. „Семейството, казват запознати, са върли привърженици на Путин и дори не се опитват да скрият този факт, включително и в коментари за войната, която кремълският диктатор води в Украйна.

И ако това са личните убеждения на Шишман, юристи нямат отговор защо точно тя е оглавила конкурсната комисия, след като в министерството има дирекция „Взаимодействие със съдебната власт". Сред задълженията на тази структура е да подготвя и провежда „конкурсите за заемане на длъжността държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител, помощник частен съдебен изпълнител, съдия по вписванията, нотариус, помощник-нотариус по заместване и синдик". Тази функция на дирекцията е стриктно описана в Устройствения правилник на министерството. Директор на „Взаимодействие със съдебната власт“ е Людмила Василева, която е била юрист в няколко министерства, преди да се приземи в правосъдното. Дори е ръководела и дирекцията за българското гражданство по времето, когато там се издават ударно златни паспорти на заможни чужденци.

 

Така или иначе в конкурса за нотариуси обаче е предпочетена Валентина Шишман и резултатите са налице. Те са публикувани и всеки може да види известните имена – отличници в надпреварата.

 

Най-висока оценка 5.80 е получила Десислава Чернева. Нейната майка е Мариника Чернева, зам.-председателка на Върховния административен съд и ръководител на Първа колегия. Бащата на отличничката е нотариус Стилиян Чернев, който е работил в Русе, Трявна и напоследък във Варна. По време на престоя му в Трявна срещу него са заведени дела от клиенти, заради претърпени имуществени вреди. Дъщерята Десислава Чернева е понатрупала вече съдийски опит. През 2021 г. е назначена за младши съдия в Градския съд, след като е завършила обучение в Националния институт на правосъдието. Миналото лято тя правораздава в Районния съд в столицата и през декември по нейно желание се мести в съда в Елин Пелин.

 

С 5.60 са оценени няколко кандидата, като прави впечатление, че те не идват от нищото, а явно са на „ти" с правото, в частност и покрай своите именити родители. Например Орлин Танев, синът на шефа на Нотариалната камара Димитър Танев, си е взел изпита с отличната оценка от 5,60. Толкова е изкарала и Сузанка Борисова, чиято майка Райна Борисова има дълъг стаж като нотариус в Трън и Своге. Самата Сузанка Борисова пък е съдия по вписванията в Сливница.

 

Следващите по успех са получили 5.40, като сред тях е Митко Басаров, който е помощник-нотариус при нотариус Людмила Гонова във Варна. Търговският регистър отбелязва Басаров и като съдружник със сина й Паскал Гонов в няколко фирми. С 5.40 са се представили още Стела Катранджиева и Христиана Литовска, дъщери на столичните нотариуси Красимир Катранджиев и Йонко Литовски. Само 20 стотни по-малко е изкарал Иван Тинков, чиято майка Лиляна Тинкова е нотариус в Пловдив. Също 5.20 са получили и братята Петър и Мартин Благоеви. Те са синове на Валентина Благоева, която е известен нотариус в София. Такава е оценката и на Силвия Дахтерова, която е дъщерята на влиятелния столичен нотариус Иван Дахтеров. Покрай шпионския скандал, който избухна със служители в руската черква. „Св. Николай Мирликийски“ в София, стана известно, че той като държавен служител през 1997 г. издава на Русия нотариалния акт за собственост на храма.

Освен това като нотариус Дахтеров е заверявал фалшиви документи на чужденци, кандидатствали за българско гражданство.

 

Светослав Микушински, който е син на прочутия нотариус Светлин Микушински, също е изкарал 5.20. С много добър 5 се отчита Кристиян Тенев, син на столичната нотариуска Людмила Тенева. Толкова е получил и Петър Обретенов, чийто баща Обретен Обретенов е известен нотариус. Той работи в Балчик. Същата оценка в получил и Огнян Липчев, чиято майка Благовеста Липчева е съдия от Върховния Административен съд.

 

Оценки над 5 са получили и още няколко юристи, като част от тях имат адвокатска практика, а други от поне 2-3 години работят като помощник-нотариуси. След дълго чакания конкурс в социалните мрежи веднага заваляха остри коментари. Задават се конкретни въпроси например участвал ли е влиятелният шеф на Нотариалната камара Димитър Танев в избора на членове на конкурсната комисия, в изготвянето на казусите за писмения изпит.

 

Юристи също се питат как точно се гарантира безпристрастност на комисията към наследниците на влиятелни магистрати, на колеги нотариуси. А най-често повтаряният въпрос е: „Може ли да се спечели такъв конкурс само със знания?“.

 

Да припомним, че последният конкурс за нотариуси е приключил през 2018 г. В началото на 2023 г. по времето на служебния правосъден министър Крум Зарков се заговори, че ще има конкурс за 52 свободни места. Следват жалби на нотариуси и до изпит така и не се стигна. По времето на кабинета „Денков“ министър Атанас Славов също не обявява конкурс. Служебната министърка Мария Павлова обаче даде старт на процедурата. Юристи си припомнят, че тя е била специален гост на почти всички мероприятия, организирани от Нотариалната камара. На 4 ноември пък ще има изпит за помощник-частни съдебни изпълнители.

Източник: Уикенд, crimesbg.com